Advertentie

Nyrstar in de clinch met aandeelhoudersactivist

Nyrstar-voorzitter Julien De Wilde tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van vorig jaar. ©Thierry du Bois

De zinkverwerker Nyrstar zit op ramkoers met zijn hoofdaandeelhouder,de Nederlandse grondstoffenhandelaar Trafigura. Nyrstar ziet de twee kandidaten die Trafigura nomineert als nieuwe bestuurders helemaal niet zitten.

Trafigura, de wereldwijde grondstoffenhandelaar die sinds vorig jaar een belang van 15,3 procent heeft in Nyrstar , had eind maart al voorgesteld dat het twee nieuwe bestuurders wilde laten benoemen bij de zinkverwerker. Concreet hadden de Nederlanders bestuurder en voormalig hoofd metaaltrading Christopher Cox en Martyn Konig, die voorzitter en bestuurder is van respectievelijk de Canadese mijnbouwer Euromax en de mijnbouwer New Gold, als bestuurder bij Nyrstar op het oog.

Trafigura wil van Cox een 'uitvoerend bestuurder' van Nyrstar maken, Martyn Konig zou onafhankelijk bestuurder moeten worden. De aandeelhouders van Nyrstar moeten daar wel nog hun fiat voor geven op de algemene aandeelhoudersvergadering van 29 april.

Geen steun

Nyrstar zelf liet maandagochtend in een persmededeling verstaan dat het bedrijf de voorstellen van Trafigura niet steunt. Zolang Trafigura minstens 15 procent van de aandelen Nyrstar behoudt, is Cox alleen welkom als niet-uitvoerend en niet-onafhankelijk bestuurder, luidt de boodschap. Als Trafigura zijn voorwaarden voor de benoeming van Cox niet in die zin aanpast, zal de zinkgroep zich blijven verzetten.

Nog categorieker is Nyrstars 'njet' tegen de benoeming van Martyn Konig. Trafigura stelt Konig voor als onafhankelijk bestuurder, maar dat is de man volgens Nyrstar allerminst. Konig is immers hoofd investeringen voor de family office van de partners en hooggeplaatste directieleden van Trafigura.

Belgische wet

Volgens Nyrstar heeft Konig daardoor te nauwe banden met Trafigura om nog als onafhankelijk te worden beschouwd. Nyrstar hamert er ook nog eens op dat een onafhankelijk bestuurder volgens de Belgische wet geen aandeelhouder mag vertegenwoordigen die 10 procent of meer dan de aandelen van het bedrijf bezit.

Klopt niet, klinkt het bij Trafigura: er zijn duidelijke garanties gegeven dat Konig niet zal optreden als vertegenwoordiger van het Nederlandse bedrijf. 'Bovendien hebben Belgische juridische adviseurs bevestigd dat hij voldoet aan de criteria voor de onafhankelijkheid onder de Belgische wet.'

Nyrstar heeft evenwel nog een argument tegen de komst van Konig: 'Met twee bestuurders in de raad van bestuur zou Trafigura een niet-proportionele vertegenwoordiging krijgen. Bovendien, zegt Nyrstar, is Trafigura een significante speler op dezelfde markt als Nyrstar. Twee bestuurders zouden de relaties met de andere aandeelhouders 'op gespannen voet' kunnen zetten.

De raad van bestuur van Nyrstar steunt wel de herbenoeming van Karel Vinck. Die zetelt vandaag in de raad van bestuur namens Umicore, dat 3 procent van Nyrstar in handen heeft. 

'Ze kunnen doen wat ze willen'

Of Trafigura zal inbinden valt nog af te wachten. Analisten geven de Nederlanders alvast veel kans op slagen. 'De aanbevelingen van de raad van bestuur van Nyrstar zijn zeer redelijk', vindt Wouter Vanderhaeghen van KBC Securities. 'Maar de voorstellen van Trafigura hebben toch een hoge slaagkans, gezien het aantal aandelen Nyrstar dat Trafigura bezit en de relatief lage opkomst op een algemene vergadering van Nyrstar.' 

Een andere analist, die liever anoniem wil blijven, ziet evenmin problemen. 'Trafigura heeft meer dan 15 procent van Nyrstar. In feite kunnen ze doen wat ze willen. Maar natuurlijk belooft het voor de langere termijn weinig goeds voor beleggers als er spanningen zijn in de raad van bestuur. Al moeten we daar meteen bij opmerken dat het transformatieproces dat Nyrstar doorvoert nog niet ter discussie wordt gesteld. En dat is nog altijd het belangrijkste voor de toekomst van de groep.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud