Nyrstar ruziet met Zuid-Australische regering

©nyrstar

De nieuwe regering van Zuid-Australië dreigt met juridische acties tegen Nyrstar omdat het zinkbedrijf - zoals afgesproken met de vorige regering - de terugbetaling van leningen uitstelt.

Nyrstar  zou laten weten hebben de afbetaling van een eerste tranche van 37 miljoen Australische dollar - voorzien op 28 mei - uit te stellen. Ook de volgende aflossingen, ter waarde van 81 miljoen Australische dollar, worden mogelijk niet op tijd uitgevoerd. 

Dat schrijven Australische media op basis van uitspraken van Rob Lucas, minister van Financiën van de deelstaat Zuid-Australië, waar Nyrstar meer dan 400 miljoen euro investeert in de ombouw van zijn site in Port Pirie. Een oude loodsmelterij wordt er herontwikkeld tot een fabriek die allerhande metalen zoals goud en zilver kan recycleren uit 'afval' van de zinksmelters van Nyrstar.

Nyrstar financierde het immense project onder andere met schulden - 291 miljoen Australische dollar - waarvoor Zuid-Australië zich borg stelde. De borg was cruciaal voor het welslagen van het project, omdat Nyrstar zo met rugdekking van de AAA-score van Australië goedkope financiering vond.

De borg betekent echter ook dat de Zuid-Australische belastingbetaler de centen moet ophoesten als Nyrstar zijn verplichtingen niet kan nakomen. 

Regeringswissel

De deal, die drie jaar geleden werd gesloten, voorzag evenwel in een uitstel van de schuldaflossingen van maximaal 18 maanden in ruil voor een hogere rente. Op basis daarvan staat Nyrstar recht in de schoenen, wat de groep nabeurs ook onderstreepte.

Toch dreigt Zuid-Australië met juridische acties. Dat geeft aan dat Nyrstar de politieke ruggensteun voor Port Pirie kwijt is. Bij de verkiezingswissel in maart kwam de centrumrechtse Liberal Party aan de macht. De centrumlinkse Labor Party, verdween naar de oppositie. Labor was een enthousiaste architect van de deal, omdat Nyrstar de enige belangrijke werkgever is in het afgelegen stadje Port Pirie. 

Problemen in Port Pirie?

Of het uitstel van betaling geïnterpreteerd moet worden als een signaal dat de uitvoering van het investeringsplan in Port Pirie vertraging oploopt, is onduidelijk. Maar analisten van ABN AMRO reageren alvast negatief: 'Dit wijst er mogelijk op dat de financiële situatie bij Nyrstar significant slechter is dan wat op het eerste gezicht lijkt', klinkt het. 

Ook dat ontkent Nyrstar. 'De opstart van Port Pirie zit op schema, er is geen wijziging in de prognoses', luidt het. 

Eind maart zat Nyrstar op een schuldenberg - inclusief in onderpand gegeven toekomstige productie - van ruim anderhalf miljard euro, waarvan het dit en volgend jaar respectievelijk 229 miljoen en 471 miljoen euro terug dient te betalen. Een vlotte opstart van Port Pirie is cruciaal om daarvoor de nodige kasstromen binnen te halen.

Nyrstar verwacht dat het project dit jaar 40 miljoen euro tot de winst bijdraagt, oplopende naar 100 en 130 miljoen euro in de jaren erna. 

Aandeel lager

Door de omvang en het belang van Port Pirie voor de toekomst van Nyrstar worden beleggers nerveus van zodra Port Pirie in een slecht daglicht komt. Dat was donderdag niet anders. Het aandeel verloor sinds begin dit jaar al een kwart van zijn waarde, ondanks de belofte van het management om in de tweede jaarhelft de cash drain te stoppen.

Het bedrijf rekent daarvoor op Port Pirie, de heropstart van de zinkmijn van Myra Falls, en operationele verbeteringen. Analisten reageerden daar eerder sceptisch op, omdat de zinkprijs daalt. Bovendien liggen de 'lonen' die Nyrstar ontvangt voor de verwerking van zinkconcentraten tot puur zink lager dan vorig jaar. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect