Nyrstar kondigt vertrek CEO Hilmar Rode aan

©Dieter Telemans

De CEO van Nyrstar stapt op zodra de juridische herstructurering van het zinkbedrijf afgerond is.

Dat maakte de nieuwe sterke man, uitvoerend voorzitter, Martyn Konig, dinsdagnamiddag bekend op de aandeelhoudersvergadering.

Rode kocht voor 4 miljoen euro Nyrstar-aandelen en heeft dus veel geld verloren aan zijn belegging. Binnenkort verliest hij ook zijn job. Een precieze timing is er nog niet, zegt Konig, een vertegenwoordiger van hoofdaandeelhouder Trafigura. Dat kan in juli of augustus zijn, was op de vergadering in Brussel te horen.

Trafigura nam in april de controle over Nyrstar over door ruim 2,3 miljard euro aan schulden op te slokken. De grondstoffentrader richtte een nieuwe Britse vennootschap op (NewCo), waarin hij 98 procent van de aandelen in handen kreeg. Er blijft slechts 2 procent over voor het oude Nyrstar, wat betekent dat de kleine aandeelhouders uitgewist worden.

Een rechtbank in Groot-BrittanniĆ« moet het herstructureringsplan nog bekrachtigen. Zodra dat fiat er is, vertrekt Rode. Hij zal niet alleen zijn. Konig kondigt aan dat zowel de raad van bestuur als het management aanzienlijk ingekrompen wordt als de overgang naar de nieuwe Britse vennootschap een feit is.

De 4.100 personeelsleden van Nyrstar worden overgeheveld naar NewCo.

Geen beursexit

Hoe gaat het dan verder met het huidige beursgenoteerde Nyrstar ? Dat blijft voorlopig op de beurs. Volgens Trafigura is een 'squeeze-out', een uitkoopbod op de uitstaande aandelen, niet aan de orde, omdat Trafigura maar 24 procent bezit in die vennootschap.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud