Nyrstar: kort geding aandeelhouders is 'ongegrond en tergend'

Een gewezen vestiging van Nyrstar in Mexico. ©edwin timmer

De beursgenoteerde onderneming zegt zich krachtig te zullen verdedigen tegen de rechtszaak van de kleine aandeelhouders.

Vrijdag raakte bekend dat de misnoegde kleine aandeelhouders van Nyrstar, die zich verzetten tegen de overname van de operationele activiteiten door Trafigura, een nieuwe rechtszaak aanspannen tegen de onderneming.

Het gaat om een kort geding tegen de algemene vergadering van begin deze maand. Ze willen de besluiten van de chaotisch geëindigde bijeenkomst laten schorsen en willen dat een voorlopig bewindvoerder een nieuwe vergadering belegt. Nyrstar reageerde vrijdag al kort bij monde van zijn advocaat. Maandagavond stuurde het een persbericht uit om de dagvaarding in kort geding te bevestigen.

'Geldige vergadering'

'Nyrstar beklemtoont en bevestigt dat de gewone algemene vergadering van de vennootschap op dinsdag 5 november geldig werd gehouden en afgesloten na een periode van meer dan 10 uur', aldus het persbericht. Het bedrijf merkt ook op dat de bestuurders en de commissaris van Nyrstar beschikbaar bleven voor verdere vragen 'maar bepaalde minderheidsaandeelhouders gaven er zelf de voorkeur aan om de vergadering te verlaten'.

Nyrstar is dan ook van mening 'dat de vorderingen van de minderheidsaandeelhouders in de dagvaarding tot de procedure in kort geding ongegrond en tergend zijn'. Het zal zich 'krachtig verdedigen tegen de ongegronde vorderingen'.

Milieuschade

De onderneming herhaalt ten sloot dat de redding van Nyrstar 'meerdere internationale insolventieprocedures heeft vermeden en voltooid werd in het belang van alle stakeholders'.

In het bijzonder heeft de herstructurering 'voor het behoud van de tewerkstelling van ongeveer 4.100 werknemers in de wereldwijde smelt- en mijnbouwactiviteiten van Nyrstar gezorgd, het risico op milieuschade op de Nyrstar-sites vermeden die het gevolg had kunnen zijn van de beëindiging van de activiteiten naar aanleiding van insolventieprocedures en aanzienlijk meer herstel voor zowel de schuldeisers als de aandeelhouders verwezenlijkt in vergelijking met een insolventie'.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud