Nyrstar-mijnen produceren recordvolume

Smeltactiviteit in Port Pirie ©nyrstar

De mijnen van Nyrstar hebben in het derde kwartaal ongeveer 80.000 ton zink in concentraat geproduceerd. Dat is 5 procent meer dan in het tweede kwartaal en een kwartaalrecord. De productie van zinkmetaal daalde met 5 procent, onder meer door een blikseminslag en brand in Budel.

Dat meldt Nyrstar in een trading update waarin alleen productiecijfers worden gegeven en geen financiële resultaten.

In het derde kwartaal draaiden de mijnen van Nyrstar op volle toeren, zo blijkt. Ze produceerden samen ongeveer 80.000 ton zink in concentraat tegenover 76.000 ton in het tweede kwartaal. In de mijnen die Nyrstar zelf uitbaat, bedroeg de toename zelfs 9 procent. Vooral de East en Middle Tennessee Mines presteerden beter, terwijl de mijn El Toqui na de goudcampagne in het tweede kwartaal nu meer op zink focuste. Zoals al geweten was daalde de levering door de Finse mijn Talvivaara. Volgens Nyrstar is de productie van zinkconcentraat in lijn met de verwachtingen van het management en met de richtlijn voor het hele jaar.

De productie van andere metalen was eveneens in lijn met de jaarrichtlijn. De productie van zilver steeg met 14 procent tegenover het tweede kwartaal en die van lood in concentraat met 26 procent. De productie van koper in concentraat daalde met 8 procent en die van goud met 11 procent. Dit laatste door de gewijzigde focus van de mijn El Toqui.

Zinkmetaal

De smelters van Nyrstar produceerden zowat 266.000 ton zinkmetaal, een daling met 5 procent tegenover het voorgaande kwartaal. De smelters in Auby en Balen/Overpelt presteerden goed, de productie in Clarksville was stabiel en die in Hobart keerde na een recordproductie in het tweede kwartaal terug tot een normaal niveau. De productie in Budel had echter te lijden onder een blikseminslag en een brand in een transformator in augustus. Sinds oktober is dit euvel opgelost en draait de smelter weer op normale toeren.

Nyrstar stipt nog aan dat zijn smelters op koers zitten om dit jaar ongeveer 1,1 miljoen ton te produceren.

De productie van indiummetaal in de smelterij in Auby steeg tot 3 ton in het derde kwartaal, maar die van lood viel 39 procent terug door een ongeplande sluiting van de hoogoven in Port Pirie.

Over het besparingsprogramma geeft Nyrstar geen informatie; dat zal pas gebeuren bij de publicatie van de jaarresultaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud