Nyrstar moet extra documenten vrijgeven van rechter

De belangrijke Australische site Port Pirie van Nyrstar. ©Meike Wijers

Door een kort geding van kleine aandeelhouders moet de zinkgroep een nieuwe algemene vergadering beleggen en een reeks documenten vrijgeven. Op de vergadering van dinsdag mag bovendien niet worden gestemd over de kwijting en de verloning van de bestuurders.

De uitgestelde algemene vergadering van Nyrstar van dinsdag 25 juni wordt een steeds groter kluwen. Nadat de zinkgroep tijdens het weekend, onder druk van de beurswaakhond FSMA, meldde dat er niet wordt gestemd over de jaarrekening, moet Nyrstar nu ook de stemming over twee andere punten van de agenda halen.

Nyrstar wordt verplicht de stemming over de kwijting en over de verloning van de bestuurders - met onder meer een hogere vergoeding voor de Nyrstar-voorzitter en Trafigura-topman Martyn Konig - uit te stellen.

Dat is het gevolg van een maandag getroffen beschikking van de voorzitter van de Brusselse ondernemingsrechtbank. Die kwam in actie na een kort geding dat was aangespannen door een aantal kleine aandeelhouders van Nyrstar. Zij worden bijgestaan door de bekende advocaten Laurent Arnauts en Robert Wtterwulghe van het kantoor Watt Legal.

De aandeelhouders zijn misnoegd over de machtsgreep van de grondstoffenreus Trafigura bij Nyrstar en over het gebrek aan informatie daarover. Trafigura redt de met schulden beladen groep van de ondergang, maar krijgt in ruil wel 98 procent van Nyrstar in handen. Daardoor worden de 'oude' aandeelhouders de facto onteigend.

Agendapunten

Het kort geding werd vrijdag aanhangig gemaakt nadat Nyrstar een nieuwe ingebrekestelling door de morrende aandeelhouders, die ook al klacht indienden bij de FSMA, naast zich had neergelegd. Het bedrijf kan wel nog derdenverzet aantekenen tegen de beschikking. 

Nyrstar moet ook de revisor Deloitte laten uitleggen welke informatie ontbreekt om zich te kunnen uitspreken over de jaarrekening.

De aandeelhouders krijgen over de hele lijn gelijk van de rechter, leert de tekst van de beschikking die De Tijd kon inkijken. De rechter koos voor een procedure op eenzijdig verzoekschrift in plaats van een dagvaarding in kort geding wegens de hoogdringendheid.

Als gevolg van de beschikking is Nyrstar volgens Arnauts verplicht ook de stemming over de kwijtingen en over de verloning van de bestuurders - met onder meer een hogere vergoeding voor de Nyrstar-voorzitter en Trafigura-topman Martyn Konig - uit te stellen. Een groot deel van de agendapunten vervalt daardoor, maar het is wel de bedoeling dat de vergadering nog doorgaat. De rechter verbiedt ook de stemming over de jaarrekening, maar die had Nyrstar zelf al uitgesteld.

Nyrstar op de beurs: 12 jaar, 4 CEO's, minus 99 procent

De schuldherschikking wist de kleine belegger in Nyrstar nu ook formeel uit, maar voor de aandeelhouder die de helse beursrit bij de zinkspecialist al langer uitzweet was dat eigenlijk al jaren het geval.

Sinds de beursgang in 2007 was ook al voor de deal via vier CEO's, vier kapitaalrondes en ontelbare winstwaarschuwingen 99 procent van de waarde in rook opgegaan. Een multimediaal overzicht

Daar stopt het niet. Nyrstar moet ook de revisor Deloitte laten uitleggen welke informatie ontbreekt om zich te kunnen uitspreken over de jaarrekening. Deloitte had eerder laten weten dat belangrijke gegevens daarvoor niet in zijn bezit zijn. Het ontbreken van een oordeel van Deloitte was voor de FSMA vorige week de reden om de uitzonderlijke stap te zetten de aandeelhouders te waarschuwen voor de stemming over de jaarrekening.

Nyrstar wordt als klap op de vuurpijl ook verplicht een nieuwe vergadering samen te roepen wanneer de revisor klaar is met zijn verslag over de jaarrekening. Dat moet 'overeenkomstig de wettelijke termijnen'.

De rechter legt Nyrstar bovendien de vrijgave van een hele waslijst aan documenten op. Het gaat om te beginnen om het 'nazicht van de balansstructuur', waarnaar verwezen wordt in het jaarverslag en dat diende als basis voor de reddingsoperatie.

Activa

Voorts gaat het om stukken die te maken hebben met de zogenaamde lock-upovereenkomst, waardoor de obligatiehouders als onderdeel van de herfinanciering van de groep nog een tijd aan boord blijven. Plus documenten die ter beschikking werden gesteld van de obligatiehouders.

Nyrstar moet ook een lijst ter beschikking stellen van activa die worden overgeheveld naar een nieuwe vennootschap, een onderdeel van de redding, en de overeenkomsten tussen Nyrstar en Trafigura 'die een materiële impact hebben op de financiële stromen tussen beide groepen', aldus de tekst van de beschikking. 'We willen nagaan of alles correct verlopen is tussen die twee en of er sprake is van kwaad opzet', zegt Arnauts.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud