Advertentie
Advertentie

Nyrstar neemt mijnen onder de loep

©Photo news

Nyrstar gaat zijn mijnactiviteiten aan een 'strategische review' onderwerpen. 'Dat betekent dat het management zichzelf terugfluit na de overnames van de voorbije jaren', klinkt het in de sector. Nyrstar verlaagt in zijn kwartaalupdate tevens de prognose voor de productie van zinkconcentraten in 2013.

Nyrstar investeerde sinds de komst van CEO Roland Junck honderden miljoenen euro's in de overname van zinkmijnen wereldwijd met de ambitie een geïntegreerde speler te worden met zowel mijnen als zinksmelterijen. Maar dat loopt niet allemaal als gepland. De metaalprijzen staan op een laag peil en her en der duiken problemen op in de mijnen van Nyrstar. Onder andere daardoor liet het management zijn oorspronkelijk doelstelling van 1,5 miljard euro ebitda tegen 2016 al vallen. 

'Dat Nyrstar nu een strategische review gaat doen, komt er eigenlijk op neer dat het management zichzelf terugfluit. Nyrstar dacht koopjes gedaan te hebben, maar het bedrijf bijt nu zijn tanden stuk op de overnames', zegt een sectorkenner.

'We hebben deze week een team samengesteld dat de mijnen de komende zes maanden grondig zal bestuderen', klonk het tijdens een conferencecall voor investeerders. 

Nyrstar verlaagde in zijn kwartaalupdate zijn prognose voor de productie van zinkconcentraten met zowat 15 procent: van 300.000-340.000 ton tot 265.000-280.000 ton. In het derde kwartaal haalde het bedrijf slechts 65.000 ton uit zijn eigen mijnen, 7 procent minder dan het tweede kwartaal, terwijl alle analisten rekenden op een gevoelige toename. 

'Dat is te wijten aan operationele uitdagingen in Myra Falls en Middle Tennessee Mines', klinkt het. 'We verwachten in het vierde kwartaal een stijging van de productie, maar sommige problemen zullen dan nog niet van de baan zijn.' 

Wat die problemen precies zijn, werd duidelijk tijdens de conferencecall: tijdelijke stroomonderbrekingen, schade aan waterleidingen door een aardverschuiving en technische problemen met de apparatuur.

Nyrstar verlaagt tevens de prognose voor de zilverproductie in zijn mijnen. Maar de kwartaalupdate bevat ook enkele positieve elementen. De goudproductie steeg. En de productie van geraffineerd zink in de smelterijen steeg kwartaal op kwartaal met 10 procent, boven de analistenconsensus. 

Het bedrijf meldt nog dat een strategische evaluatie van de zinksmelterijen afgelopen is. Een update daarover en over de transformatie van de site in Port Pirie (Australië) volgt op 29 oktober. Nyrstar heeft onder andere een smeltfabriek in Balen/Overpelt.

Over de evolutie van de wereldwijde zinkmarkt meldt Nyrstar het volgende: 'De zinkprijs bleef in het derde kwartaal schommelen tussen 1.800 en 1.900 dollar per ton. Dat zal vermoedelijk zo blijven in het vierde kwartaal. De goud- en zilverprijs blijft laag. Maar de vooruitzichten voor de premies voor de verwerking van zinkconcentraten tot puur zink lijken gunstig door de grote mijnsluitingen in 2013 en 2014.'

 


 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud