Nyrstar onderuit door Fins alarm

De productiesite van Talvivaara ©Talvivaara

De zinkgroep Nyrstar krijgt dinsdag een flinke dreun in de Bel20 en valt zo terug tot het laagste niveau in meer dan drie jaar. Voor de tweede keer dit jaar waarschuwt Talvivaara Mining, de Finse mijn waarmee Nyrstar een leveringsovereenkomst heeft, dat de productie zal tegenvallen. De problemen in de Nyrstar-mijnen blijven aanhouden.

Talvivaara biechtte deze ochtend op dat het in het tweede kwartaal 3.194 ton nikkel en 6.686 ton zink heeft geproduceerd, minder dan verwacht. Overstromingen en overvloedige regen hinderden de productie. De Finse groep zegt er meteen bij dat ze niet zeker is dat de (al verlaagde) jaardoelstelling van 25.000 tot 30.000 ton nikkel (wat overeenkomt met 50.000 tot 60.000 ton zink), gehaald kan worden. Op 16 augustus, bij de publicatie van de halfjaarcijfers, zal Talvivaara nieuwe jaardoelstellingen bekendmaken.

'Dit is al de tweede productiewaarschuwing van Talvivaara dit jaar', zegt KBC-analist Wouter Vanderhaeghen. 'Hoewel het niets verandert aan onze cijfers, is het allerminst goed voor het sentiment over het aandeel.' De Finse mijngroep blijft inderdaad met eenmalige problemen kampen. Vorig jaar nam CEO Pekka Pera ontslag nadat de productie in het derde kwartaal gehinderd was door corrosie op leidingen. In maart dit jaar lag de productie al stil door een dodelijk ongeval. Nu zijn overstromingen de boosdoener.

Bovendien blijven de problemen niet beperkt tot de Talvivaaramijn. Eerder dit jaar meldde Nyrstar al dat de activiteit in de Coricanchamijn in Peru gestaakt werd op bevel van de overheid.

Op één na slechtste

Beleggers hebben er alvast geen goed oog in en sturen Talvivaara in Londen 14,4 procent lager. Nyrstar krijgt op de Brusselse beurs een dreun van meer dan 6 procent tot 4,16 euro, het laagste niveau sinds 15 mei 2009. Sinds begin dit jaar verloor de zinkgroep al bijna 32 procent. Het aandeel is daarmee de slechtste presteerder na Delhaize. Behalve met productieproblemen kampt de groep uit Balen ook met een daling van de zinkprijs.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud