Nyrstar-partner gaat voor herstructurering

Foto Talvivaara ©Foto Talvivaara

De Finse mijnbouwer Talvivaara en zijn dochter Talvivaara Sotkamo hebben een aanvraag tot herstructurering ingediend, in een poging een faillissement te vermijden. Als de rechtbank die aanvraag aanvaardt, kan Talvivaara voortwerken en blijft de zinkleverovereenkomst met Nyrstar lopen.

Talvivaara zit al geruime tijd in nauwe schoentjes. Het Finse mijnbedrijf delft in de eerste plaats naar nikkel, maar de prijs van nikkel is dit jaar helemaal ingestort. Sinds het eerste kwartaal is de nikkelprijs meer dan 20 procent gedaald. Hierdoor, en door enkele operationele tegenslagen (o.m. lekkende reservoirs), kwam Talvivaara in acute geldnood.

Het bedrijf ging de voorbije weken koortsachtig op zoek naar vers geld. Het wou eerst zelf een herstructurering doorvoeren en zocht daarvoor geld bij zijn ‘stakeholders’, maar die weigerden met verse middelen – Talvivaara vroeg 40 miljoen euro – over de brug te komen. Daarom is nu besloten een beroep te doen op de Finse Wet voor Herstructurering van Vennootschappen. De aanvragen van Talvivaara en zijn dochteronderneming worden vandaag ingediend bij de districtrechtbank van Espoo.

Als de rechtbank de aanvragen van Talvivaara en zijn dochter aanvaardt, wordt een beheerder aangesteld. Die moet een herstructureringsplan opstellen en aan de schuldeisers voorleggen. Het is daarbij de bedoeling het bedrijf zo te reorganiseren dat een rendabele uitbating op lange termijn mogelijk is. Talvivaara gaat ook een buitengewone algemene vergadering samenroepen om over de aanvraag tot herstructurering te beslissen.

De gang van zaken bij Talvivaara is ook van belang voor Nyrstar. In januari 2010 sloot Nyrstar immers een akkoord met de Finse groep om 1,25 miljoen ton zinkconcentraat af te nemen voor een aankoopprijs van 335 miljoen dollar (ongeveer 243 miljoen euro). Dat betekent dat al het zinkconcentraat van Talvivaara – feitelijk een bijproduct – naar Nyrstar gaat tot het volledige volume is geleverd. Verwacht wordt dat deze zinkleverovereenkomst zal blijven bestaan tijdens het herstructureringsproces van Talvivaara. Er is dus geen onmiddellijke impact voor de Belgische zinkgroep.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud