Nyrstar: 'Rechter koos voor een groot deel onze kant'

Een productiehal van Nyrstar. ©nyrstar

De zinkgroep beklemtoont dat haar redding gebeurde in het belang van alle betrokkenen.

Nyrstar heeft zich donderdag in een reactie op de laatste rechtbankbeslissing in het conflict tussen de zinkgroep en haar redder Trafigura enerzijds en een groep misnoegde minderheidsaandeelhouders anderzijds 'tevreden' genoemd over die beslssing. De voorzitter van de Brusselse ondernemingsrechtbank koos woensdag immers 'voor een groot deel de zijde van Nyrstar', aldus een verklaring van de onderneming, verdedigd door Benoît Allemeersch (Quinz Advocaten).

De rechter sprak zich uit over het derdenverzet van Nyrstar tegen een eerdere beschikking en over de eisen en tegeneisen van beide partijen. Hij verwierp onder meer de claim van Nyrstar voor een schadevergoeding te betalen door de aandeelhouders, maar ook een deel van hun eisen. Er moet wel nog steeds een nieuwe algemene vergadering komen om zich uit te spreken over de jaarrekening over 2018.

Nyrstar kon woensdag nog niet reageren, maar deed dat donderdag wel na inzage van de beschikking. Het bedrijf zegt dat de rechter enkel dat deel van de oorspronkelijke beslissing behield dat het bedrijf al uit eigen beweging had uitgevoerd. Volgens Nyrstar werd twee derde van de punten die de aandeelhouders eerder hadden binnengehaald deze keer geschrapt. Bovendien haalden ze hun tegenvorderingen tijdens de behandeling van het derdenverzet niet binnen, aldus de verklaring.

De zinkgroep herhaalt daarin dat de redding door Trafigura 'de enige mogelijke oplossing was om de continuïteit van de operaties wereldwijd te behouden en gebeurde in het beste belang van alle betrokkenen (stakeholders)'.

Woensdag hadden ook de advocaten van de aandeelhouders, Laurent Arnauts en Robert Wtterwulghe (WATT Legal), zich tevreden getoond met de beschikking.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud