Nyrstar schrijft 418 miljoen lucht uit de balans

©Dries Luyten

De zinkspecialist duikt over het eerste halfjaar een kwart miljard in het rood door een forse afwaardering van de kwakkelende mijnen.

250 miljoen euro. Dat is het verlies van Nyrstar over de eerste jaarhelft. De zinkverwerker gaat met de grove borstel door de erfenis van ex-CEO Roland Junck. Die investeerde fors in mijnen die nooit de verhoopte cashflow opleverden.

Dat wordt opnieuw duidelijk in het haljaarrapport van de groep. De mijnbouwactiviteiten leverden een bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) op van 6 miljoen euro. Dat is een daling van maar liefst 77 procent en nog minder dan de 9 miljoen euro die analisten verwachtten.

De afdeling kampt met een hele reeks operationele problemen, waarbij onder meer de mijnen van Campo Morado en Myra Falls al een hele tijd stil liggen. Dat heeft doorgewogen op het resultaat, staat te lezen in het persbericht. 

Propere lei

Als gevolg van die aanhoudende problemen, slikt Nyrstar  nu een afwaardering van 418 miljoen op de mijnen. Het overgrote deel daarvan - 376 miljoen euro - komt van de integrale afboeking van de Mexicaanse Campo Morado-mijn, waarvan de heropstart door onrust in de Mexicaanse provincie Guerrero onzeker is geworden. Een illustratie dat de aankoop van Farallon Mining - eind 2010 - en de daaropvolgende investeringen op een fiasco zijn uitgedraaid.

De nieuwe CEO, Bill Scotting, kan zo op 17 augustus met een opgekuiste balans beginnen. Maar NyrstaR drukt beleggers niog eens op het hart dat Scotting veel werk zal hebben om de groep duurzaam rendabel en financieel op kracht te krijgen.

Positieve cocktail

Het is evenwel niet al miserie wat de klok sloeg in het eerste halfjaar. Want tegenover de kwakkelende mijnbouwtak stond een erg sterke prestatie van de smelters. Daardoor steeg de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) jaar op jaar met 53 procent, naar 168 miljoen euro. Dat is een pak beter dan de 155 miljoen euro waar analisten op rekenden.

Nyrstar kreeg een stevige rugwind de eerste zes maanden vanuit verschillende hoeken. Zo is het bedrijf uitstekend geplaatst om te profiteren van de sterke dollar, omdat het zowat al zijn kosten maakt in euro en Australische dollar, maar de inkomsten wel integraal in dollar binnenkrijgt. Over de eerste jaarhelft noteerde de euro tegenover de Amerikaanse dollar gemiddeld 18 procent lager dan in dezelfde periode van 2014.

Daarnaast kon Nyrstar profiteren van de stevige zinkprijs in het eerste halfjaar. Die piekte in mei op 2.400 dollar per ton, viel daarna terug maar noteerde gemiddeld zo'n 4 procent boven het peil van een jaar eerder. Nyrstar stipt nog even aan dat 'naar verwachting de zinkprijzen in de tweede helft van 2015 en ook in 2016 aanzienlijk zullen stijgen'. 

Derde en laatste positieve factor in de sterke prestatie van de metaalverwerkingstak, waren de hogere verwerkingslonen voor zink. Die lagen 10 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, een prijsstijging die in principe op jaarbasis goed is voor 26 miljoen euro extra inkomsten. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud