Nyrstar stelt goedkeuring jaarrekening uit

De fabriek van Nyrstar in het Australische Port Pirie. ©Meike Wijers

De zinkgroep gaat haar jaarrekening over 2018 volgende week niet voorleggen aan zijn aandeelhouders. Het noodlijdende zinkbedrijf biecht ook nog extra tegenvallers op bij zijn Canadese mijn Myra Falls.

De zinksmelter meldt zaterdagavond dat zijn aandeelhoudersvergadering dinsdag in Brussel gewoon doorgaat, maar alle punten rond de jaarrekening worden van de agenda gehaald.

De beurswaakhond FSMA had Nyrstar   vorige week op de vingers getikt omdat het bedrijf zelfs eind mei geen compleet afgewerkte jaarrekening kon voorleggen. De FSMA struikelde er vooral over dat er geen commentaar van bedrijfsrevisor Deloitte bij de jaarrekening zit.

De revisor had niet alle informatie op tijd had gekregen van het bedrijf en leverde daarom een verslag van niet-bevinding af. De toezichthouder vroeg de leiding van Nyrstar ook de stemming over de jaarrekening vijf weken uit te stellen.

Na een eerste weigering en nog een tik op de vingers van FSMA-topman Jean-Paul Servais vrijdag, stelt Nyrstar de stemming dus toch uit. Een concrete datum is er nog niet.

Mijn

Nyrstar biecht ook op dat het een extra waardevermindering van 30 miljoen euro moet doorvoeren in zijn jaarrekening voor zijn Canadese zinkmijn Myra Falls. Daardoor zal de jaarrekening een impairmentverlies van in totaal 130 miljoen euro bevatten.

Over de precieze problemen in Canada is Nyrstar vaag. 'Wijzigingen aan het mijnplan hebben geresulteerd in lagere realiseerbare hoeveelheden voor de Myra Falls mijn dan eerder verwacht', klinkt het in het persbericht.

Trafigura

Om Nyrstar uit zijn penibele financiële situatie te halen werd een reddingsplan uitgedokterd met de hulp van de grondstoffenreus Trafigura. Die krijgt na de operatie 98 procent van de activa in handen, de aandeelhouders blijven na de transfer van activa met vrijwel waardeloze stukken achter. Een de facto onteigening voor één symbolische euro die niet in goede aarde valt bij de kleine aandeelhouders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud