Advertentie

Nyrstar stuurt Roland Junck de laan uit

Roland Junck, de nu ex-CEO van Nyrstar. ©Sofie Van Hoof

Roland Junck is CEO af bij zinkgroep Nyrstar. De Luxemburger verlaat met onmiddellijke ingang het bedrijf. Officieel om 'andere belangen na te streven'. In werkelijkheid was zijn positie onhoudbaar geworden binnen de zinkgroep.

'Het was duidelijk dat Junck moest opstappen', zegt een interne bron. 'De recente resultaten en financieringsronde waren zo nadelig voor Nyrstar, dat er verandering moest komen.' De wurgvoorwaarden van de kapitaalronde eerder dit jaar waren de druppel die de emmer deden overlopen, maar binnen Nyrstar rommelde het  al langer over Juncks positie. 'Hij voldeed niet aan de criteria voor een CEO. Zeker in de communicatie naar de markt en de aandeelhouders. Je moet doen wat je belooft. Junck is veel te optimistisch geweest.'

Junck was sinds 2009 de CEO van Nyrstar. De zinkgroep heeft er onder zijn leiderschap op zijn zachtst gezegd niet de meest florissante periode opzitten. Nyrstar vertilde zich de voorbije jaren aan investeringen in duurbetaalde mijnen op een moment dat de zinkprijs piekte. Daar bovenop kwam nog eens een ongelukkige deal met de Finse mijngroep Talvivaara. Die dreigt Nyrstar ruim 200 miljoen euro te kosten. Samen met de gedaalde zinkprijzen en de hoge schuldenlast zit Nyrstar daardoor in een moeilijk parket en moest het voor de tweede keer in vier jaar kapitaal ophalen.

De positie van Junck was daarom niet meteen onbesproken. Al zag de Luxemburger dat zelf anders. 'Ik kan alleen maar zeggen dat beleggers ons transformatieverhaal begrijpen', zei Junck eind september nog in een interview met De Tijd. 'Ze begrijpen dat we op weg zijn om een geïntegreerde, sterkere mijnbouwgroep te worden, net zoals we in 2009 beloofd hebben. The tide is turning.'

Het is veelzeggend dat Junck de realiteit steeds bleef miskennen. Ook in een interview dat Junck net nog gaf aan INDX, het magazine van KBC-beursplatform Bolero, leek er geen vuiltje aan de lucht. Het Nyrstar-verhaal 'is een mooi verhaal, waarin ik een actieve rol zal blijven spelen' zo sloot de Luxemburger het gesprek af.

Niet dus. Nyrstar kondigt in een persbericht aan dat de topman met onmiddellijke ingang 'andere belangen gaat nastreven'. Hij wordt ad interim vervangen door CFO Heinz Eigner. Dat de Duitser doorschuift naar de toppositie bij Nyrstar lijkt geen optie. Hij is te nauw verbonden met de strategie die Junck uittekende. 'We moeten iemand vinden die de verantwoordelijkheid voor Nyrstars toekomst kan dragen', klinkt het intern. De raad van bestuur gaat met de hulp van een 'executive search bureau' op zoek naar een nieuwe topman, zowel intern als extern.

Eigner zal er ad interim op moeten toekijken dat Nyrstar de plannen van Junck uitgevoerd krijgt. 'Nu onze business plannen volledig gefinancierd zijn, is onze voornaamste focus op de uitvoering en voltooiing van de initiatieven en doelstellingen, zoals die gepresenteerd werden aan de markt', klinkt het in het persbericht.

De zinsnede 'volledig gefinancierd' verdient wel enige nuancering. Want Nyrstar moet nog steeds tegen begin 2015  investeerders vinden die het gros van de reconversie van de zinksmelter in het Australische Port Pirie moeten financieren. Met de AAA-kredietscore van Australië, dat garant staat voor de belangrijke werkgever, als lokmiddel. 

Trafigura

Het vertrek van Junck is niet enkel opvallend omdat de CEO consequent de eigen positie verdedigde in interviews. Het volgt ook kort op het arriveren van een nieuwe aandeelhouder in de zinkgroep. De mysterieuze Nederlandse grondstoffenhandelaar Trafigura heeft de voorbije weken stelselmatig zijn belang in Nyrstar verhoogd naar 15,3 procent. Dat deed beleggers dromen van een overnamebod. Trafigura pakte het immers eerder op dezelfde manier aan bij mijnbouwbedrijf EMED.

Het vertrek van Junck is mogelijk koren op de molen van de 'believers' in een overnamescenario. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud