Nyrstar wringt zich uit Mexicaanse zilverdeal

Campo Morado, de mijn van Nyrstar in Mexico. ©RV DOC

Nyrstar legt 25 miljoen dollar op tafel om zich te ontdoen van een nadelige zilverleveringsdeal in de mijn Campo Morado. In die Mexicaanse mijn blijft het operationeel wel rommelen, door een ernstig verzuurd sociale klimaat.

De Belgische zinkverwerker had voor 75 procent van de zilverproductie in Campo Morado een deal met de Canadese zilverreus Silver Wheaton. Die betaalde daarvoor een vaste prijs van 4,02 dollar per troy ounce. En dat is vandaag ongeveer een vierde van de prijs op de markt.

Reden genoeg voor Nyrstar om zich uit de deal te murwen. Maar Silver Wheaton wil daarvoor uiteraard boter bij de vis. Nyrstar legt daarom 25 miljoen dollar op tafel, én geeft de Canadezen een optie op alle zilverproductie gedurende vijf jaar.

analisten reageren wat verdeeld op het nieuws uit Mexico. Bij KBC is Wouter Vanderhaeghen erg blij, omdat dit betekent dat Nyrstar het volledige potentieel van zijn zilverproductie kan claimen.

ING is minder enthousiast. Dat het van de deal af is, zorgt voor een kleine positieve impact, schrijft ING-analist Filip De Pauw. Maar de aanslepende problemen bij Campo Morado kunnen dan weer voor een kleine negatieve impact zorgen. Die twee wissen elkaar uit in het model van De Pauw. 

Dat Nyrstar genoeg vertrouwen heeft om de toekomstige zilverpropductie te verkopen, is misschien wel een positief teken, merkt Bernard Hanssens van Degroof op. De productie was al een tijdje aan het teruglopen, omdat de ertsen stilaan uitgeput zijn. Maar Nyrstar voerde al tests uit om te checken of er nog potentieel zit. Tests die positief uitdraaiden. Maar Nyrstar heeft sinds midden vorig jaar geen update meer gegeven over hoe het daar mee staat. Volgens Hanssens zou dit een teken aan de wand kunnen zijn dat het bedrijf klaar is om een nieuwe ader aan te boren in Mexico. 

 

Nu zwemt Nyrstar momenteel niet bepaald in het geld. Er wordt dan ook een constructie opgezet om het bedrag te kunnen betalen, via een voorafbetalingsregeling voor zilver op basis van het verwachte zilverproductieprofiel in Campo Morado. Nyrstar verkoopt met andere woorden nu al het zilver dat de komende jaren uit de mijn zal worden gehaald. Op basis van de huidige zilverprijs zou die voorafbetalingsschuld op minder dan twee jaar moeten zijn afgerond.

Sociale onrust

Maar opdat dit plan naar behoren kan worden uitgevoerd, moet Nyrstar zijn mijn wel goed laten draaien. En daar ligt nog een uitdaging. Want in Campo Morado heerst niet bepaald sociale vrede.

In november en december lag de productie er al twee weken stil door vakbondsacties. En het bedrijf sluit niet uit dat er nieuwe acties volgen. 'Tijdens de laatste drie weken werden onderhandelingen voortgezet, echter, zonder een bevredigende uitkomst en, als resultaat, zijn hierdoor de industriële relaties en de daaraan gerelateerde veiligheidssituatie verslechterd', klinkt het in een persbericht. 'Hoewel Nyrstar verder blijft werken naar een bevredigende oplossing toe, blijft een tijdelijke onderbreking van de mijn- en maalactiviteiten mogelijk.'

Nyrstar blijft dus ook zonder nadelige zilverdeal worstelen met zijn Mexicaanse mijn, waarvoor het in 2011 bijna 300 miljoen euro op tafel legde. Dat was toen één van de eerste wapenfeiten van de ondertussen ontslagen CEO Roland Junck. Die wilde van Nyrstar een verticaal geïntegreerde groep maken, die zelf instond voor de aanlevering van zink.

Maar Nyrstar heeft nog niet echt veel gehad aan Campo Morado. Sinds de aankoop zit de productie van zink in dalende lijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud