Ook kalkgigant Lhoist verhuist miljoenen uit België

Het kalkontginningsbedrijf Lhoist verkast zijn financieringscentrum naar Ierland. ©Jef Boes

De Waalse kalkgigant Lhoist voegt zich bij het lange rijtje multinationals die hun financieringscentrum verkassen naar het buitenland. Voortaan beschouwt de groep Ierland als nieuwe financiële thuishaven.

Lhoist ontmantelt zijn Belgische financieringscentrum en brengt de activteiten onder in een hub in Ierland, leert een bijlage bij het Belgisch Staatsblad. Een beslissing met belangrijke financiële gevolgen, want Lhoist had tot vandaag liefst 286,9 miljoen euro ondergebracht in zijn Belgisch financieringcentra. 

Die miljoenen trekken nu dus weg naar de Ierse hub, die tot dusver een klein vehikel was binnen de Lhoist-groep. Lhoist Corporate Finance, zoals het financieringscentrum officieel heet, heeft tot vandaag slechts 50.000 euro onder zich. 

Zomerakkoord

Lhoist voegt zich met deze beslissing bij het steeds langer wordende rijtje van multinationals die de afgelopen maanden beslisten om miljoenen weg te halen uit hun financieringscentra in België. De voorbije twee jaar vloeide zo 62 miljard euro weg uit België, berekende De Tijd deze week nog. 

Het is niet moeilijk te achterhalen waarom dat gebeurt. De regering-Michel besliste een jaar geleden om de notionele aftrek minder aantrekkelijk te maken. Bedrijven kunnen niet langer een belastingvermindering boeken op hun eigen vermogen, maar wel op de aangroei van dat vermogen.

Tegelijk werd ook een minimumbelasting ingevoerd voor bedrijven, en ook de financieringscentra vallen onder die regeling. Tegelijk willen multinationals hun interne financiën ook steeds vaker vanuit verschillende landen regelen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect