Advertentie

OPEC houdt vast aan lagere productie

De wereldwijde olievoorraden zitten nog zowat 300 miljoen vaten boven het streefpeil van OPEC. ©ANP

De olieproducerende landen van het oliekartel OPEC hebben ingestemd met het verlengen van een productieverlaging met negen maanden, om zo de olieprijzen op te krikken.

De Saoedische olieminister Khalid Al-Falih heeft vandaag gezegd dat het lopende akkoord over de productiebeperking vrijwel zeker verlengd wordt. ‘Iedereen die ik heb gesproken, is het daarmee eens’, zei hij.

De oliemarkt krijgt daarmee weer iets meer zekerheid over de toekomst, nadat de voorbije dagen wat twijfels waren gerezen over de intenties van het kartel. De afspraak om de dagelijkse productie met 1,8 miljoen vaten te verminderen is al sinds nieuwjaar van kracht, en zou dus nog zeker overeind blijven tot einde maart 2018.

Door de productie bewust te beperken, wil OPEC de olievoorraden doen dalen tot het gemiddelde niveau van de voorbije vijf jaar, om zo te vermijden dat de olieprijs onder neerwaartse druk komt. Momenteel zitten de wereldwijde voorraden nog zowat 300 miljoen boven dat streefpeil, volgens cijfers van het Intenationale Energieagentschap (IEA).

Wenen

De OPEC-landen komen donderdag aanstaande bijeen in Wenen. Het wordt voor oliehandelaars uitkijken naar de mate van eensgezindheid die ze daar kunnen tentoonspreiden. Hoe meer barsten het kartel vertoont, hoe groter de neerwaartse druk op de olieprijs.

Vooralsnog heeft de productieverlaging nog niet geleid tot een flinke prijsstijging van het zwarte goud. Dat heeft er mede mee te maken dat Amerikaanse producenten van schalie-olie en –gas de productie juist hebben opgekrikt. Maar ook van een vrije val was geen sprake. Een vat Brent-olie klokte vrijdag af op 53,61 dollar, de hoogste prijs sinds een maand.

De OPEC-landen en enkele andere deelnemende landen, waaronder Rusland, zijn samen goed voor ongeveer de helft van de wereldolieproductie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud