Overnamespeculatie bij Nyrstar

©Talvivaara

Trafigura, een Nederlandse grondstoffentrader die onder andere gekend is van een giframp in Ivoorkust, heeft zijn belang in Nyrstar opgetrokken van 10 tot 15 procent. Wat de verdere plannen zijn, is onduidelijk. Beleggers sturen het aandeel dik 6 procent hoger.

Begin oktober dook Trafigura voor het eerst op in de lijst van Nyrstar-aandeelhouders. Het had toen via zijn Maltese dochter Urion Holdings een belang van 10,2 procent in Nyrstar  opgebouwd. Vermoedelijk verwierf het dat belang bij de kapitaalverhoging van 250 miljoen euro die Nyrstar doorvoerde.

Een maand later (op 6 november) was dat belang gestegen tot 15,3 procent. Dat blijkt uit een persbericht van Nyrstar. Wat Trafigura verder van plan is, is onduidelijk. Is dit een voorbode van een overnamebod? Of ziet Trafigura dit louter als een belegging die het op elk moment opnieuw kan verkopen? 'Dit is een financiële investering. Verder geven we geen commentaar', luidt het in een statement van Trafigura. 

Eind juli maakte Trafigura een gelijkaardige investering bekend. Toen ging het om een belang van 18,2 procent in EMED Mining, een mijnbouwbedrijf dat Europese koper- en goudvoorraden ontgint. Trafigura zei toen dat de participatie enkel 'investeringsdoeleinden' diende en dat de aandelen te gepasten tijde konden verkocht of overgedragen worden.

Toxisch afval

Trafigura is allesbehalve een onbesproken bedrijf. De groep stond midden jaren 2000 centraal in een uit de kluiten gewassen schandaal in Ivoorkust. Daarbij loosde het schip Probo Koala duizenden liters toxisch afval in de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan, nadat het ontladen van het schip in Nederland te duur was gebleken. Daarbij werden meer dan 100.000 mensen ziek en stierven 10 mensen.

Trafigura ontkende steevast de verantwoordelijkheid voor dat grootschalige incident. En omdat het een schikking trof met de autoriteiten in Ivoorkust - kostprijs: 200 miljoen dollar - verkreeg het bedrijf ook immuniteit. Dat is tot op de dag van vandaag een doorn in het oog van milieuorganisaties. In Nederland werd het bedrijf in 2010 wel veroordeeld voor het illegaal uitvoeren van toxisch afval en het verzwijgen van de inhoud van het schip.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud