Advertentie

Petrobras zakt dieper weg in omkopingsschandaal

Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras stelt de publicatie van zijn derdekwartaalcijfers uit in verband met nieuwe ontwikkelingen in een nog groeiend omkopingsschandaal en een geval van witwassen van geld. Dit meldde het bedrijf zaterdag in een verklaring.

Vorige maand stelde Petrobras de publicatie van de kwartaalcijfers al uit, na beschuldigingen dat het bedrijf systematisch teveel zou hebben betaald voor bepaalde activa en voor werk van aannemers.

Vrijdag besloot het olieconcern voor de tweede keer in een maand tot uitstel ,,als gevolg van nieuwe feiten die zich hebben voorgedaan sinds 13 november 2014, die in direct of indirect verband staan met Operatie Car Wash.''

Operatie Car Wash begon in april met de arrestatie van een topfunctionaris van Petrobras. Die zou hebben opgebiecht dat het bedrijf systematisch steekpenningen betaalde aan aannemers. Ook politici zouden zijn omgekocht onder meer via bijdragen aan verkiezingscampagnes.

Op 14 november werden in zes Braziliaanse deelstaten nog eens 23 (ex-)managers of (ex-)directeuren opgepakt en voor verhoor naar de zuidelijke stad Curituba gebracht. De federale politie onderzoekt naar eigen zeggen ,,ongewone financiële transacties'' ter waarde van bijna 4 miljard dollar en verdachte contracten ter waarde van 22 miljard dollar.

Ook Nederlands maritiem dienstverlener SBM Offshore is in verband gebracht met het omkopingsschandaal bij Petrobras. Vorige maand kwam SBM een schikking van 240 miljoen dollar overeen met het Openbaar Ministerie, nadat was vastgesteld dat het bedrijf zich schuldig had gemaakt aan omkoping in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud