Grafiek van de dag

Prijs voor rodium explodeert

Rodium wordt onder meer gewonnen uit de recyclage van auto-onderdelen. © Jerry De Brie

Strengere emissienormen zetten een turbo onder de prijs van het zeldzame metaal rodium.

Nadat de prijs voor rodium door de uitbraak van Covid-19 een forse tik had gekregen, is het metaal bezig aan een spectaculair herstel. Een ounce (31,1 gram) kost nu 16.100 dollar, meer dan een verdubbeling over 2020. Zelfs goud, het edelmetaal bij uitstek, verbleekt met een stijging van amper 17 procent naar 1.775 dollar.

Meer dan andere zeldzame metalen als palladium en platinum profiteert rodium van de almaar strengere emissienormen in de auto-industrie. Rodium is een essentiƫle component bij de uitlaatzuivering van wagens. Het metaal is uiterst geschikt om stikstof uit uitlaatgassen te filteren, wat het bijzonder gegeerd maakt bij autoproducenten.

Bovendien overschrijdt de vraag het aanbod ruimschoots. Rodium wordt vooral gedolven in mijnen in Zuid-Afrika, waar de productie door lockdownmaatregelen terugviel. Om dezelfde reden werd minder rodium gewonnen uit de recyclage van allerlei onderdelen.

Voor de Belgische materialengroep Umicore is de prijshausse positief. Terwijl de batterijmaterialen en katalysatoren het laten afweten, draait de recyclagesite in Hoboken een boerenjaar. Umicore puurt er allerhande edelmetalen, waaronder rodium, uit elektronisch en industrieel afval.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud