Prijsfusie van Amerikaanse en Noordzeeolie in de maak

Nu de Noordzeevelden steeds meer opdrogen wint Amerikaanse olie aan belang. ©Bloomberg

Er lopen gesprekken om de Amerikaanse en de Noordzeeolie te bundelen in één prijsmandje. Die ingreep zou een grote transformatie betekenen voor de manier waarop de olieprijs bepaald wordt.

Momenteel zijn er twee belangrijke benchmarks of referentiepunten die de olieprijs bepalen. De prijs voor Noordzeeolie wordt bepaald op basis van de Brent-benchmark. De prijs van de Amerikaanse continentale olie wordt gevormd op basis van een eigen referentiepunt (WTI).

De indexbeheerder S&P Global Pratts overweegt beide samen te voegen, waardoor olie grof gezegd op één hoop wordt gegooid. Het prijsagentschap heeft een overleg geopend en wil tegen 5 februari een voorstel uitwerken. De denkoefening die voorligt is het toevoegen van de Amerikaanse West Texas Intermediate Midland olie (WTI) aan de Dated Brent-benchmark. Die laatste baseert zich op de vraag naar olie uit de Noordzee en helpt om de prijs in futurecontracten te bepalen.

De ingreep weerspiegelt het groeiende internationale belang van Amerikaanse olie.

De ingreep weerspiegelt het groeiende internationale belang van Amerikaanse olie. De VS maakte vijf jaar geleden een einde aan de beperkingen op de export van olie die werden ingevoerd ten tijde van de oliecrisis in de jaren 70. Daarnaast drogen de olievoorraden in de Noordzee steeds meer op, waardoor Amerikaanse olie meer Europese afnemers vindt.

Volgens Platts importeerde Europa in 2020 ongeveer 443.000 vaten WTI Midland per dag. Tegelijk daalt de productie van belangrijke Noordzeesoorten. De aanvoer van Brent-, Forties-, Oseberg-, Ekofisk- en Troll-ruwe olie in de regio bedroeg in 2015 samen ongeveer 1,2 miljoen vaten per dag. Sindsdien is die met 21 procent gedaald, volgens berekeningen van Bloomberg.

Bescherming tegen overaanbod

Een opname in de Europese referentie-index kan de uitvoer van Amerikaanse olie opdrijven en daardoor een beschermlaag inbouwen tegen overaanbod. De prijs voor Amerikaanse olie dook in april even onder nul toen de pandemie de vraag naar olie drooglegde en grote opslagtanks in het stoffige prairiestadje Cushing deed vollopen. Noordzee-olie is minder gevoelig voor overcapaciteit omdat de olie makkelijker 'gestockeerd' kan worden in supertankers die op zee ronddobberen, zoals die van de Belgische rederij Euronav.

Toch kan ook de Brent-olie uit de Noordzee wel varen bij een krachtenbundeling. Het zou de benchmark meer 'robuustheid' geven. Het bijna 40 jaar oude Brent-Noordzeeveld loopt op zijn laatste benen en is slechts goed voor 0,4 procent van de gemiddelde dagproductie in de wereld. Toch vormt de Brent-future de referentieprijs voor twee derde van de oliehandel in de wereld. '', Oliehandelaars omschrijven de situatie als 'een olifant die op een fiets rijdt'.

De vraag is natuurlijk hoe de prijs voor die eengemaakte 'trans-Atlantische' olie bepaald wordt. Een vat ruwe Brent-olie kost vandaag 48 euro, een vat Amerikaanse olie 45 euro. Een gewoon gemiddelde daarvan zou de Amerikaanse producenten ten goede komen en de Amerikaanse olieprijs opstuwen naar 46,5 euro per vat.

Indien goedgekeurd, zou de wijziging vanaf maart 2022 van invloed zijn op ladingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud