Recticel worstelt met autocrisis

©BELGA

De crisis in de autosector leidt tot een moeilijke start in 2019 en bemoeilijkt de beloofde verkoop van de auto-interieurtak.

Recticel  , de schuimrubberspecialist met hoofdzetel in het Oost-Vlaamse Wetteren, draaide vorig jaar met 1,44 miljard euro 1 procent minder gecombineerde omzet dan in 2017 (voor een woordje uitleg bij de gecombineerde cijfers: lees inzet).

De brutobedrijfswinst daalt met 2 procent naar 103,8 miljoen euro. Zowel de omzet als de bedrijfswinst ligt daarmee iets onder de verwachtingen van de analisten. Door lagere rentelasten en belastingen steeg de nettowinst wel met een vijfde naar 28,8 miljoen euro of 0,53 euro per aandeel. De aandeelhouders krijgen een dividend van bruto 24 cent, 9 procent meer dan over het boekjaar 2017.

GECONSOLIDEERD OF GECOMBINEERD

Pro memorie: de gecombineerde omzet houdt rekening met het deel van Recticel in joint ventures (zoals Eurofoam en ProSeat) op elke lijn van de resultatenrekening.

De geconsolideerde omzet, daarentegen, houdt sinds de nieuwe IFRS-regels in 2013 alleen nog rekening met die - voor Recticel belangrijke - joint ventures op één lijntje van de resultatenrekening, namelijk 'winst of verlies van entiteiten waarop de equity methode werd toegepast'. Daarom focust Recticel zelf meer op de gecombineerde dan op de geconsolideerde cijfers. 

 

'2018 was een uitdagend jaar. Sinds de lente evolueerde de vraag naar bedden en meubelen in Europa erg zwak. Sinds de zomer was er de terugvallende vraag in de autosector in Europa en Azië', zegt CEO Olivier Chapelle in het persbericht.

Met een omzet van 271,2 miljoen euro in 2018 deed de isolatieafdeling, de sterkhouder en hét kroonjuweel van Recticel, het bijna even goed als in 2017 (-0,4%).

Moeilijke marktomstandigheden

Recticel laat - net als Solvay een dag eerder - verstaan dat het ook in de eerste helft van dit jaar moeilijke marktomstandigheden verwacht. De crisis in de autosector bemoeilijkt alleszins de verkoop van de resterende autotak, de dashboardafdeling Interiors, zegt CEO Chapelle. 'Het proces is de voorbije zes maanden uitdagender geworden door de snel veranderende marktcondities in de autosector.' 

0,24
Dividend
De aandeelhouders van Recticel krijgen een dividend van bruto 0,24 euro. Dat is 9 procent meer dan vorig jaar.

In de sector waarschuwden onder meer de toeleverancier Melexis en de autobouwer Daimler al voor een moeilijk 2019, door een mix van handelsoorlogen, een afkoelende Chinese economie, de snelle troonsafstand van diesel en de nieuwe Europese milieunormen. 

Chapelle gaf een jaar geleden aan dat Recticel zijn volledige automobieldivisie wil verkopen, omdat die kapitaalintensief en zeer conjunctuurgevoelig is. Het bedrijf zette in december vorig jaar de eerste stap, door zijn belang in de autozetelbouwer Proseat af te bouwen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud