Recyclage blijft sterkhouder bij Umicore

Marc Grynberg, de CEO van Umicore.

Materiaaltechnologiegroep Umicore voelt de impact van de economische crisis in een hele resem eindmarkten. Het bedrijf ziet zijn groeitrend afkalven. Maar Umicore toont zich al bij al resistent. Vooral de winstmotor van de groep, de recyclagetak, blijft sterk presteren.

Traditiegetrouw communiceert Umicore alleen omzetcijfers over het derde kwartaal. Vooraf waren enkele analisten bezorgd over het economisch klimaat, dat in sommige bedrijfstakken van Umicore lelijk zou kunnen huishouden. Die voorspelling komt uit. 'De terugval van de wereldeconomie was meer uitgesproken in het derde kwartaal, waarin een aantal eindmarkten getroffen werden door een lagere vraag', klinkt het onheilspellend in het begin van het persbericht. 'De visibiliteit op de bestellingen van klanten nam ook af.'

Het bedrijf kan op groepsniveau nog wel een groei van 2 procent voorleggen. Dat is een stevige groeivertraging en meer dan sommige analisten hadden ingeschat. Maar diezelfde analisten zijn niet zwaar teleurgesteld in de prestatie van Umicore. Al zijn de meesten er wel van overtuigd dat het aandeel vandaag geen topdag zal hebben. Die voorspelling komt voorlopig uit, met een koersverlies van ruim 2 procent.

Goud en zilver

Toch kan Umicore wel degelijk een groei voorleggen in zijn belangrijkste bedrijfstakken. Voor de katalysatoren steeg de omzet met 3 procent, een groei die licht hoger ligt dan de groei van de globale automarkt (2%). De fors krimpende markt in Europa werd gecompenseerd door een groei in de VS, Zuid-Amerika en Azië.

Ook de voor Umicore zo belangrijke recyclagetak - goed voor zo'n 30 procent van de omzet en de belangrijkste winstmotor - wist te groeien. De omzet van de 'bovengrondse mijn' van Umicore groeide met 8 procent. Dat is volledig te danken aan de afdeling 'Precious Metals Refining', die de stijgende concurrentie in een deel van de activiteiten wist te weerstaan. De andere takken - enerzijds 'Jewellery & Industrial Metals' en anderzijds 'Precious Metals Management' - zagen de omzet dalen. De hoge goud- en zilverprijzen wogen op de eindvraag, onderstreept Umicore. Bovendien moesten de activiteiten opboksen tegen de hoge vergelijkingsbasis van 2011.

Bij Energy Materials liet Umicore een gelijkaardig beeld optekenen. Enkele van de deelactiviteiten kenden een krimp door een mix van moeilijke eindmarkten en prijsdruk door verhoogde concurrentie. Maar de hele bedrijfstak groeit wel met 8 procent door de sterke prestatie van de kathodes voor herlaadbare batterijen. Het bedrijf bleef naar eigen zeggen 'profiteren van de explosieve vraag naar hoogwaardige draagbare elektronica, zoals smartphones en tablets'.

De enige bedrijfstak die een sterke krimp liet optekenen, was Performance Materials (-9%). Onder andere de moeilijke bouwindustrie speelde het bedrijf parten.

Outlook

Het bedrijf ziet voor enkele activiteiten nog een moeilijke periode aankomen. Maar Umicore blijft wel het vertrouwen behouden in de eerdere vooruitzichten. 'Ondanks een moeilijkere economische omgeving voor heel wat van Umicores activiteiten, verwacht Umicore nog steeds dat de recurrente EBIT voor het volledige jaar in de vork van 370 tot 390 miljoen euro, zoals opgegeven in juli, zal uitkomen, overeenkomend met een EBITDA van meer dan 500 miljoen euro', klinkt het.

Om aan die verwachtingen te voldoen, snoeit het bedrijf hier en daar in de kosten. Zo wordt een productielijn voor zinkoxide in Liechtenstein gesloten, terwijl ook de carbideproductie in Zuid-Afrika wordt stilgezet. Anderzijds blijft Umicore wel investeren. Zo gaat het bedrijf de zilverraffinage uitbreiden in Duitsland. In Olen komt er nieuwe infrastructuur voor de productie van fijne kobaltpoeders, volgens een woordvoerster 'een vrij grote investering voor Olen'. Het is een vervangingsinvestering om de activiteit efficiënter en milieuvriendelijker te maken, zonder gevolgen voor de werkgelegenheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud