Redding Nyrstar helemaal rond

Zinkproductie in een van de fabrieken van Nyrstar. ©Hollandse Hoogte / Merlin Daleman

De noodlijdende zinkgroep krijgt met Daniel Vanin ook een nieuwe CEO, althans van de operationele activiteiten.

Er was amper twijfel over dat het zou lukken, maar nu is ze helemaal rond: de herfinanciering van de noodlijdende zinkgroep Nyrstar, zeg maar de redding door de grondstoffenhandelaar Trafigura. Dat meldt Nyrstar woensdag in een persbericht. In volle beurstijd, maar dat is geen probleem: de koers van Nyrstar is nog steeds geschorst.

Nyrstar maakt woensdag bekend dat de Amerikaanse faillissementsrechtbank van New York dinsdag het licht op groen heeft gezet voor de nieuwe Britse vennootschap die werd opgericht en waarin de operationele activiteiten zijn ondergebracht. Dat gebeurt conform het zogenaamde Chapter 15 van de Amerikaanse faillissementswetgeving, de Amerikaanse variant voor een gerechtelijk akkoord voor buitenlandse bedrijven.

Daardoor zijn alle stappen van de redding van Nyrstar voltooid. 'De herstructurering van Nyrstar is nu dan ook volledig van kracht', staat in het persbericht van de zinkgroep. De operatie ging gepaard met een de facto onteigening van de aandeelhouders: Trafigura, ook klant en leverancier van Nyrstar, heeft 98 procent van de Britse vennootschap NN2 Newco in handen. Voor de 'oude' aandeelhouders rest maar 2 procent. 

Nieuwe topman

Nyrstar brengt ook klaarheid over de leiding van het bedrijf, nadat daar in juni onduidelijkheid over was ontstaan. CEO Hilmar Rode blijft aan boord als bestuurder en topman van Nyrstar, terwijl Daniel Vanin CEO wordt van de operationele activiteiten die worden gecontroleerd door Trafigura. Rode blijft voorlopig in afwachting van een nieuwe aandeelhoudersvergadering bij Nyrstar. Wat hij daarna zal gaan doen, is nog niet duidelijk.

Vanin is een mannetje van Trafigura. De Italiaan, die opgroeide en studeerde in Canada, is mijnbouwingenieur van opleiding en heeft meer dan 40 jaar ervaring in de sector, zowel met onder- en bovengrondse mijnen als met smelters. Hij ging in 2011 aan de slag bij Trafigura, als operationeel directeur van de mijnactiviteiten.  

Hoofdzetel

Trafigura meldt in een apart persbericht onder meer dat er de komende jaren een nieuw hoofdkwartier voor Nyrstar zal komen in het Nederlandse Budel, en dus niet in Belgiƫ. Dat zal gevolgen hebben voor de Nyrstar-mensen die nu nog aan de slag zijn in Zwitserland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud