Renewi gaat matrassen recycleren in België

Renewi bij de beursgang in Amstedram begin 2020. ©EPA

De afvalverwerker Renewi wil in België drie fabrieken bouwen en minstens een is bestemd voor de recyclage van matrassen. Deze zomer opent het voormalige Van Gansewinkel ook een plasticrecyclagefabriek in Gent.

'In Nederland hebben drie matrasrecyclagefabrieken. De vierde start binnenkort op. We kijken nu naar België om daar hetzelfde te doen'. Dat zei Otto De Bont, CEO van Renewi, donderdag in de marge van de jaarcijfers.

Het Nederlands-Britse Renewi, de grootste afvalverwerker in de Benelux, begon jaren geleden in Nederland een pilootproject met IKEA, de grootste matrassenproducent van de Benelux, om matrassen te recycleren. Twee jaar geleden nam Renewi een aandeel in het kleine bedrijf RetourMatras, dat de technologie is huis had, en werd een jointventurebedrijf opgezet met drie. Die joint venture heeft nu een recyclagecapaciteit van 1 miljoen matrassen. De Bont: 'We hebben de capaciteit om twee derden van alle afgedankte matrassen te recycleren'.

De essentie

  • Renewi, een specialist in het ophalen, sorteren en recycleren van voedsel-, rest-, bouw- en sloopafval, heeft een bevredigend coronajaar achter de rug.
  • De Nederlands-Britse groep - in 2017 ontstaan uit de fusie van Van Gansewinkel en Shanks - wil in ons land beginnen met de recyclage van matrassen.
  • De grootste afvalverwerker in de Benelux gaat de volgende jaren meer inzetten op recyclage en mikt binnen drie jaar op een bedrijfswinst van 135 miljoen euro, fors hoger dan de 75 miljoen dit jaar.

Waar de Belgische fabrieken moeten komen en wanneer Renewi hier wil beginnen, is nog niet beslist. De Bont: 'We bekijken verschillende locaties. In Nederland is het succesvol, omdat de belastingen op verbranding hoog zijn. In België is verbranden goedkoper en is ook de belasting lager. We verwachten dat België binnenkort de richting van Nederland uitgaat, maar op regelgevend vlak moet nog wel een en ander gebeuren. Nu wordt het gros van de matrassen in België nog verbrand.'

We verwachten dat België de richting van Nederland uitgaat. Nu wordt het gros van de matrassen in België nog verbrand.
Otte De Bont
CEO Renewi

De Bont schat dat in België jaarlijks 1 tot 1,2 miljoen matrassen worden afgedankt. 'De capaciteit van een fabriek schommelt rond 300.000 matrassen. We hebben er dus mogelijk drie nodig. Met matrassen moet je geen kilometers zeulen. Het noorden van België kunnen we via onze vierde fabriek in Etten-Leur doen.'

De Bont schat de investering op 7 à 10 miljoen euro per fabriek. 'Het hangt ervan af of je het polyurethaan van de matrassen chemisch afbreekt of niet. Nu wordt het gerecycleerd tot materiaal dat je onder andere onder je parket gebruikt. Maar eigenlijk is het de bedoeling met het recycleerde materiaal nieuwe matrassen te maken. Dat testen we nu in Nederland.'

Renewi gaat ook 40 miljoen euro investeren in drie Vlaamse afvalsorteerinstallaties om per jaar 315.000 ton bedrijfsafval fijner te sorteren. De Bont: 'Eind 2022 moet de eerste fabriek klaar zijn. De strengere sorteerregels starten in 2023. We zijn met de finale engineering bezig. We moeten sorteerlijnen bouwen die nu nog niet bestaan. Hopelijk zorgt de overheid voor een goede handhaving, zodat kleinere spelers niet op de oude manier voort kunnen doen. Anders kunnen we onze investeringen niet terugwinnen.'

Renewi legt ook de laatste hand aan een nieuwe sorteerlijn voor plastic recyclage in Gent. Eind juni moet ze klaar zijn. De installatie gaat polypropyleen en polyethyleen recycleren tot 25.000 ton 'nieuwe' kunststof. Die gaat dan naar spuitgieterijen om er nieuwe plastic producten van te maken.

De Bont onderzoekt ook of er in ons land verdere stappen kunnen worden gezet in de recyclage van voedselafval. 'In Nederland wordt het voedselafval vergist en omgezet in methaangas om er nadien bio-lng uit te puren, schone brandstof voor langeafstandsvervoer. We kijken of we dat ook in België, waar we maar twee in plaats van 14 locaties hebben, kunnen doen'. De Bont wil ook de recyclage van bouw- en sloopafval in België mee uitbouwen. 'In andere landen zijn we daar een belangrijke speler. In België is de markt heel gefragmenteerd.'

Coronajaar

Renewi boekte afgelopen coronajaar, dat eindigde op 31 maart, 1,7 miljard euro inkomsten en 73 miljoen euro bedrijfswinst. Dat is veel beter dan verwacht. Afvalstromen uit de horeca en de industrie vielen in bepaalde landen terug, zeker in het begin van de lockdown.

De Bont: 'De impact was minder groot dan we in het begin van het boekjaar vreesden.' Renewi snoeide in de kosten, draaide sommige investeringen terug en profiteerde van hogere recyclaatprijzen van metaal, papier en karton. 'De prijs van papier ging van 70 naar 170 euro per ton doordat we zoveel pakjes verstuurden en tegelijk het aanbod daalde. Die van non-ferro verdubbelde door de zich op gang trekkende autoindustrie.'

De volgende drie jaar gaat Renewi meer inzetten op recyclage. 'We willen onze recyclagegraad over vijf jaar verhogen van 65 naar 75 procent. Van de 13 miljoen ton afval die we ophalen, recycleren we twee derden. Dat betekent dat we 1,3 miljoen ton meer moeten recycleren.' De financiële ambities zijn groot: de verwachtingen voor dit jaar zijn naar boven bijgesteld. De Bont wil de bedrijfswinst de volgende drie jaar van 75 miljoen naar 135 miljoen euro brengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud