Rijkste Afrikaan wil miljarden veiligstellen in de VS

De Nigeriaanse zakenmagnaat Aliko Dangote. ©Bloomberg

De Nigeriaanse serieondernemer Aliko Dangote, goed voor een fortuin van bijna 15 miljard dollar, strijkt nu ook neer in New York.

'In Afrika hebben wij, zoals u weet, problemen met devaluaties', zei de Nigeriaanse zakenmagnaat Aliko Dangote, de rijkste man van Afrika, woensdag op Bloomberg TV. 'Daarom willen we een stuk van de familierijkdom vrijwaren.'

En die blijft maar aanzwellen, toont de Bloomberg Billionaires Index. Vorig jaar werd de 62-jarige Dangote 4,3 miljard dollar rijker en haalde hij de top 100 van 's werelds rijkste mensen. Met een nettowaarde van bijna 15 miljard dollar prijkte Afrika's meest prominente industrieel eind vorig jaar op de 96ste stek.

Om zijn investeringen te diversifiëren en het risico op wisselkoersschommelingen op het Afrikaanse continent te vermijden, wil Dangote nu in New York en Londen 'family offices' openen om er zijn vermogen te beheren.

Van meel tot vastgoed

Dangote, een telg van een rijke moslimfamilie van handelaren in het noorden van Nigeria, begon op zijn 21'ste met de verkoop van cement. Sinds de jaren negentig vergaarde hij gaandeweg zijn fortuin met suiker-, meel- en cementfabrieken. Dangote controleert het conglomeraat Dangote Industries, het grootste in West-Afrika, en is actief in 17 landen. 

96ste
Miljardair
De Nigeriaanse zakenman Aliko Dangote was eind vorig jaar de 96ste rijkste mens ter wereld.

Hij is niet alleen de eigenaar van het grootste cementbedrijf in zwart Afrika, maar zit evenzeer in pasta, dranken, zout en vastgoed. De vier beursgenoteerde delen van zijn conglomeraat zijn goed voor meer dan een vijfde van de waarde van de Nigeriaanse beurs.

Dangote heeft al een tijdje een bedrijfskantoor in Londen (hij wil er al jaren zijn favoriete voetbalclub Arsenal kopen). Hij wil zijn 'family offices' in New York en Londen openen eens de bouw van één van 's werelds grootste olieraffinaderijen in Nigeria in kannen en kruiken is.

Op toerental zal die 650.000 vaten olie per dag verwerken, meer dan de totale brandstofvraag van Nigeria. Naast die raffinaderij, bij de commerciële hoofdstad Lagos, bouwt Dangote ook een energiecentrale. Het 2.500 hectare grote industriecomplex, waar ook plastic en mest geproduceerd zullen worden, zal minstens 12 miljard dollar kosten.

'Afrika's versie van het Panamakanaal'

Voor de Nigeriaanse economie zou de raffinaderij een keerpunt zijn, omdat het land, weliswaar de grootste producent van ruwe olie in Afrika, al zijn bewerkte petroleumproducten moet invoeren.

650.000
Raffinaderij
Aliko Dangote bouwt in Nigeria een raffinaderij die dagelijks 650.000 vaten ruwe olie kan verwerken.

Een journalist van de Britse zakenkrant Financial Times, die Dangote in 2018 kon interviewen op diens jacht van 43 miljoen dollar, omschreef het pharaonische project als 'Afrika's versie van het Panamakanaal' en 'de piramides van Gizeh van de industriële tijd'. De site verrijst in een moeras. Dangote moest wegen bouwen om zware materialen te laten aanrukken, vervoerd met vrachtwagens die hij bouwde samen met een Chinees bedrijf. 

Bejubeld en bekritiseerd

Dangotes voetafdruk in Nigeria is inmiddels zo imposant dat velen hem in één adem vernoemen met iconische Amerikaanse tycoons à la Andrew Carnegie en Cornelius Vanderbilt. Maar terwijl fans hem bewieroken als de zakenman die tienduizenden Afrikanen werk verschaft, is er ook kritiek.

Dangote zou dankzij nauwe banden met Nigeriaanse toppolitici - zoals destijds met ex-president Olusegun Obasanjo, wiens kiescampagnes hij financierde - op oneerlijke wijze grote marktaandelen en belastingvoordelen hebben bemachtigd. Aantijgingen die Dangote steevast van zich af laat glijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud