Ruim een kwart meer winst voor Umicore

De grote vraag naar kathodematerialen voor herlaadbare batterijen voor elektrische auto's bezorgde Umicore sterke halfjaarcijfers. ©REUTERS

Dankzij de stijgende vraag naar kathodematerialen, die verwerkt worden in herlaadbatterijen voor elektrische auto's, presteerde Umicore in het eerste halfjaar nog iets beter dan verwacht.

De verwachtingen waren hoog gespannen voor de halfjaarresultaten van Umicore en de materiaaltechnologiegroep Umicore  lost ze helemaal in. En klopt zelfs licht de verwachtingen.

De omzet van Umicore groeide in het eerste halfjaar met 16 procent tot 1,7 miljard euro, harder dan verwacht. Zonder de stopgezette activiteiten – zinkchemicaliën en bouwmaterialen werden verkocht – was de groei nog forser: 23 procent.

De evolutie van de winst overtreft die van de omzet. De recurrente brutobedrijfswinst (ebitda) kwam 23 procent hoger uit op 364 miljoen euro. De recurrente bedrijfswinst (ebit) schoot 28 procent hoger tot 261 miljoen euro. Dat is nog iets beter dan de 250 miljoen waar analisten volgens de door het bedrijf zelf bijgehouden consensus op rekenden.

De recurrente nettowinst belandt op 163 miljoen euro, wat 22 procent meer is dan in de eerste zes maanden van 2017.

Aandeelhouders ontvangen een interimdividend van 0,35 euro per aandeel, tegenover 32,5 cent een jaar eerder. Dat is in lijn met het dividendbeleid van Umicore. Volgens dat beleid wordt als interimdividend de helft van het jaarlijkse dividend van het voorgaande boekjaar uitgekeerd.

De omzet van Energy & Surface Technologies (EST) schoot in de eerste zes maanden liefst 63 procent hoger. Daarmee is deze divisie nu bijna even groot als Catalysis. De winst (recurrente bedrijfswinst) van EST verdubbelde nagenoeg. Dit alles door de sterke groei en nieuwe productiecapaciteit in materialen voor herlaadbare materialen. Daarnaast waren de prijzen van kobalt en nikkel gunstig voor de tak Cobalt & Specialty Materials. Umicore verwacht dat de omzet van EST in de tweede jaarhelft nog hoger zal uitvallen.

Door de verkoop van de Europese activiteiten van Technical Materials begin dit jaar kwam de omzet van de divisie Recycling 4 procent lager uit. De winst steeg licht door de geleidelijke opvoering van de capaciteit in Hoboken en gunstigere metaalprijzen.

Umicore handhaaft de winstverwachting: een recurrente bedrijfswinst van 510 tot 550 miljoen euro. Die prognose was pas in april, naar aanleiding van de algemene vergadering, verhoogd. Ook toen was dit te danken aan de divisie Energy & Surface Technologies, die onder meer batterijmaterialen maakt. Met zijn halfjaarcijfers zit Umicore duidelijk op schema om zijn winstverwachting waar te maken.Met 42 procent van de groepsomzet is Catalysis nog steeds de grootste divisie van Umicore. De katalysatoractiviteiten presteerden goed in het eerste halfjaar: de omzet ging 12 procent hoger, de winst (recurrente bedrijfswinst) 7 procent. De groei was zeker voor een deel te danken aan recente overnames. Umicore verwacht een verdere toename van de omzet in de tweede jaarhelft ‘ondanks een aanhoudend ongunstige mix van motoren in Europa’. 

Batterijmaterialen boven 

Met 42 procent van de groepsomzet is Catalysis nog steeds de grootste divisie van Umicore. De katalysatoractiviteiten presteerden goed in het eerste halfjaar: de omzet ging 12 procent hoger, de winst (recurrente bedrijfswinst) 7 procent. De groei was zeker voor een deel te danken aan recente overnames. Umicore verwacht een verdere toename van de omzet in de tweede jaarhelft ‘ondanks een aanhoudend ongunstige mix van motoren in Europa’.

De omzet van Energy & Surface Technologies (EST) schoot in de eerste zes maanden liefst 63 procent hoger. Daarmee is deze divisie nu bijna even groot als Catalysis. De winst (recurrente bedrijfswinst) van EST verdubbelde nagenoeg. Dit alles door de sterke groei en nieuwe productiecapaciteit in materialen voor herlaadbare materialen. Daarnaast waren de prijzen van kobalt en nikkel gunstig voor de tak Cobalt & Specialty Materials. Umicore verwacht dat de omzet van EST in de tweede jaarhelft nog hoger zal uitvallen.

Door de verkoop van de Europese activiteiten van Technical Materials begin dit jaar kwam de omzet van de divisie Recycling 4 procent lager uit. De winst steeg licht door de geleidelijke opvoering van de capaciteit in Hoboken en gunstigere metaalprijzen.

Investeringen 

Umicore is volop aan het investeren in een uitbreiding van zijn productiecapaciteit. In het eerste halfjaar slorpten die groei-investeringen 198 miljoen euro op. Het geld ging onder meer naar bijkomende capaciteit in de bestaande fabrieken voor batterijmaterialen in Azië.

Umicore bereidt bovendien de bouw van nieuwe fabrieken voor kathodematerialen voor in China en Europa. Twee maanden geleden raakte bekend dat de Europese fabriek in Polen komt.

Om zijn groei te financieren voerde Umicore in februari een forse kapitaalverhoging door. De groep haalde daarbij 892 miljoen euro op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect