Advertentie

Russische staalgroep NLMK verkleint Belgisch verlies fors

Een productielijn in een van de vestigingen van NLMK in België. ©BELGAIMAGE

De Russische staalgroep NLMK heeft het verlies van haar Belgische tak NLMK Belgium Holdings serieus teruggedrongen. Toch komt er vers kapitaal en lopen de leningen op.

De Russische invasie in Oekraïne en de sancties tegen Rusland als gevolg daarvan hebben het een aantal Russische bedrijven in ons land moeilijk gemaakt, zoals de meststoffenproducent EuroChem. Andere konden min of meer normaal voortwerken, zoals NLMK Belgium Holdings.

Die vennootschap omvat de West-Europese activiteiten van NLMK op Denemarken na. In België gaat het onder meer om de grotere productievestigingen in La Louvière (Henegouwen) en Clabecq (Waals-Brabant), beter bekend onder de vroegere naam Duferco. NLMK West-Europa telt, met inbegrip van Denemarken, ongeveer 2.200 werknemers, van wie zo'n 1.200 in België.

Oligarch

NLMK is in handen van de Russische oligarch Vladimir Lisin, een van de rijkste Russen en een vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin. Toch staat hij niet op de recente sanctielijsten. Waarom is niet duidelijk. Hij was een van de eerste oligarchen om zich in het openbaar te kanten tegen de oorlog. De Italiaanse krant Corriere della Sera achterhaalde in maart dat Lorenz van Habsburg, de schoonbroer van koning Filip, bestuurder is bij een Cypriotisch vehikel van Lisin en wierp de vraag op of dat de reden is dat er geen sancties zijn.

1.200
belgische werknemers
NLMK West-Europa telt, met inbegrip van Denemarken, ongeveer 2.200 werknemers, van wie zo'n 1.200 in België.

NLMK Belgium Holdings is voor 49 procent in handen van de Russische groep. De Waalse overheidsholding Sogepa heeft een even groot belang en de resterende 2 procent zit bij enkele managers en privé-investeerders. De vennootschap was vorig jaar goed voor 1,51 miljard euro omzet, een kwart meer dan het jaar ervoor. Mede daardoor kon het nettoverlies worden teruggedrongen tot 35,8 miljoen euro, het laagste cijfer in minstens tien jaar. In 2020 was er nog een tekort van 141 miljoen euro.

Kapitaalverhoging

Dat neemt niet weg dat er een overgedragen verlies is van ruim een kwart miljard. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat er enkele weken geleden een nieuwe kapitaalverhoging was van 70 miljoen euro, waarover de website De Rijkste Belgen onlangs schreef. Het geld komt alleen van NLMK. Dat het Waals Gewest niet meedeed, heeft volgens de woordvoerder van Sogepa niet te maken met de oorlog, maar met afspraken uit 2018 tussen beide partijen over het financieringsplan.

Opvallend is dat NLMK Belgium Holdings ondanks de betere cijfers vorig jaar veel meer bankfinanciering aantrok, met de Russische moeder als waarborgverlenende partij. De jaarrekening geeft niet meteen uitleg over de hogere omzet, maar vermeldt voor de jongste maanden wel 'een nog altijd robuuste vraag' naar de producten van het bedrijf en hogere prijzen voor afgewerkte producten en gestegen brutomarges 'in de huidige verstoorde omgeving'.

Pantserplaten

NLMK België kwam in maart in het nieuws wegens de productie van pantserplaten. Het bedrijf ontkende toen dat die militaire toepassingen hebben, al waren daarvoor meerdere aanwijzingen. Zo trok NLMK vorig jaar nog naar de Raad van State om een door Wallonië geweigerde exportvergunning aan te vechten voor de levering van staalplaten aan de Verenigde Arabische Emiraten met een duidelijk militair doel. De weigering werd later ingetrokken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud