Aramco licht tipje van sluier over beursgang

Yasser al-Rumayyan, de grote baas van Aramco. ©REUTERS

Investeerders kunnen vanaf 17 november intekenen op aandelen van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco. Dat blijkt uit het prospectus, dat voor de rest opvallend weinig vrijgeeft.

Na veel vijven en zessen lichtte Aramco, het grootste olieconcern ter wereld, zaterdag de sluier over zijn beursgang, wat de grootste ooit moet worden. De publicatie van het prospectus gebeurde net geen week nadat de sterke man in Riyad, de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, het licht op groen had gezet voor de lang verwachte operatie.

Maar het 658 pagina's tellende prospectus bevatte weinig details. Aramco meldde niet hoeveel aandelen het in de aanbieding heeft of hoe groot het aandeel is dat van het bedrijf naar de beurs gaat. Het was ook vergeefs zoeken naar een prijsvork voor de aandelen of zelfs maar een datum waarop de aandelen genoteerd worden.

Aramco bevestigde in het prospectus wel dat tot 0,5 procent van de aandelen naar particuliere investeerders gaan. Omdat er 200 miljard Aramco-aandelen zijn, betekent dat voor individuele beleggers 1 miljard aandelen beschikbaar zijn. Maar Aramco meldt niet hoeveel aandelen voor institutionele beleggers worden gereserveerd.

De intekenperiode voor beleggers begint op 17 november. Institutionele investeerders kunnen tot 4 december intekenen; individuele beleggers hebben tijd tot 28 november. De 'final pricing' vindt dan op 5 december plaats.

In het prospectus geeft de Saoedische regering niet aan hoeveel het hoopt op te halen met de gedeeltelijke beursgang. Het document geeft wel vrij dat de nettowinst in de eerste negen maanden van dit jaar 68,2 miljard dollar bedroeg, tegenover 83,1 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet zakte van 233 miljard dollar naar 217 miljard.

Project 2030

Volgens ingewijden in Riyad zou prins Bin Salman Aramco waarderen op 1.600 tot 1.800 miljard dollar. De beursgang maakt deel uit van zijn moderniseringsprogramma Project 2030. Dat moet Saoedi-Arabië minder afhankelijk maken van de olie- en gasindustrie. Om de beursgang te doen slagen, haalde het koningshuis alles uit de kast. Zo verlaagde Riyad onlangs voor de derde keer de belastingen voor de oliemaatschappij. 

336 miljard
Vaten in de grond
Saoedi-Arabië heeft nog 336 miljard vaten olie in de grond. De dagelijkse productie schommelt rond de 10 miljoen vaten.
Het oliebedrijf zit op een berg cash en de nettoschuld bedraagt amper 5 procent van het kapitaal. Een op de tien olievaten die wereldwijd uit de grond worden gehaald, komen uit de Saoedische olievelden van Aramco. Dat komt overeen met een olieproductie van meer dan 10 miljoen vaten per dag. Bovendien heeft Aramco nog 336 miljard vaten olie in de grond zitten, het equivalent van 168.000 supertankers.

Drone-aanval

Ondanks de uitstekende cijfers kunnen investeerders afgeschrikt worden door het onzekere klimaat in het Midden-Oosten. Een drone-aanval door Jemenitische rebellen legde eerder dit jaar zowat de helft van de olieproductie lam. Het prospectus waarschuwt daarom dat 'terrorisme en gewapende conflicten het bedrijf en de aandelenprijs negatief kunnen beïnvloeden'.

Een ander opvallend risico dat Aramco aanhaalt is dat de regering het bedrijf kan dwingen projecten uit te voeren of medewerking te verlenen aan initiatieven buiten de kerntaken, 'die niet consistent kunnen zijn met de directe zakelijke belangen van het bedrijf'. Sowieso blijft de invloed van de regering - lees het koningshuis - bijzonder groot. Het prospectus benadrukt dat de regering de maximumproductie vastlegt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud