Saudi Aramco trapt na lang aarzelen mega-IPO af

©REUTERS

Het grootste olieconcern ter wereld noteert binnenkort op de beurs.

Er wordt al een tijd over gespeculeerd dat het Saoedische staatsolieconcern Saudi Aramco naar de beurs zou komen. Eerder vanochtend raakte bekend dat de Saoedische beurswaakhond CMA de beursgang van Saudi Aramco had goedgekeurd. Het olieconcern stuurde een Twitterbericht in het Arabisch de wereld in om te bevestigen dat er inderdaad een beursgang komt. Intussen publiceerde het bedrijf ook een document waarin de beursgang bevestigd wordt en de activiteiten en kerncijfers op een rij worden gezet.

Eerder werd gedacht dat de Saudi's de stap vorige maand al zouden aankondigen. Maar toen kwamen er plots berichten dat de aankondiging werd uitgesteld. Dat had naar verluidt te maken met de droneaanval op enkele Saoedische olie-installaties in september. Zorgen bij investeerders over de gevolgen daarvan moesten worden weggenomen.

In de komende weken zal de waarde van de aandelen worden bepaald. De goedkeuring van CMA is zes maanden geldig. Mocht het olieconcern de voorwaarden van de aandelen voor die tijd niet bekend hebben gemaakt, dan wordt de goedkeuring ingetrokken.

Meest winsgevende oliemaatschappij

Saudi Aramco is de grootste en meest winstgevende oliemaatschappij ter wereld. Het bedrijf pompt 10 procent van de wereldproductie aan olie op. In april van dit jaar stelde het bedrijf voor het eerst zijn rekeningen open, waarmee het transparantie creëerde met het oog op een beursintroductie. De omzet over 2018 bedroeg 356 miljard dollar. De nettowinst over dat jaar beliep 111,1 miljard dollar, wat 46 procent meer was dan het jaar voordien.

Bij de beursgang brengt Saudi Aramco waarschijnlijk een belang van 1 tot 2 procent naar de beurs in de Saoedische hoofdstad Riyad, om later een internationale notering toe te voegen. Daarbij wordt het bedrijf mogelijk gewaardeerd op zo'n 1.500 miljard tot 2.000 miljard dollar, waarmee het concern meteen het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld zou worden.

De inkomsten van de beursgang komen ten goede aan een nieuw investeringsfonds. Daarmee wil kroonprins Mohammed bin Salman het land in 2030 minder afhankelijk maken van olie-export. Saudi Aramco is de grootste en meest winstgevende oliemaatschappij ter wereld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud