Advertentie

Schuldendeal wist kleine aandeelhouder Nyrstar uit

De schoorsteen van de Nyrstar-zinkfabriek in Balen. ©Debby Termonia

Het zinkbedrijf Nyrstar is gered, ten koste van de aandeelhouders. Die worden bij de opkuis van de balans door de machtsgreep van Trafigura zo goed als volledig uitgewist.

De grondstoffenhandelaar Trafigura zal na de broodnodige schuldherschikking en kapitaalinjectie bij de zinkspecialist 98 procent van de aandelen van Nyrstar controleren.

De deal, het sluitstuk van een jarenlange neergang bij de zinkgroep, verloopt via de creatie van een nieuwe Britse vennootschap onder de noemer NewCo, zegt maar het 'nieuwe Nyrstar'. Trafigura, nu al de belangrijkste aandeelhouder met 24 procent, zal 98 procent van NewCo in handen krijgen, de resterende 2 procent is voor het 'oude Nyrstar'. 

Nyrstar op de beurs: 12 jaar, 4 CEO's, minus 99 procent

De schuldherschikking wist de kleine belegger in Nyrstar nu ook formeel uit, maar voor de aandeelhouder die de helse beursrit bij de zinkspecialist al langer uitzweet was dat eigenlijk al jaren het geval.

Sinds de beursgang in 2007 was ook al voor de deal via vier CEO's, vier kapitaalrondes en ontelbare winstwaarschuwingen 99 procent van de waarde in rook opgegaan. Een multimediaal overzicht

De huidige aandeelhouders blijven dus over met een minieme 2 procent. Een de facto onteigening, waarvoor - zoals Nyrstar in de mededeling aanstipt - in lijn met de Britse vennootschapswetgeving geen goedkeuring van de aandeelhouders van het oude Nyrstar vereist is.  

Nyrstar laat er in de mededeling weinig twijfel over bestaan dat de aandelen van Nyrstar nu zo goed als waardeloos zijn. 'Gezien (...) de aanzienlijke financieringsbehoeften van de groep, zullen de huidige aandeelhouders in zeer belangrijke mate verwaterd worden, wat zal resulteren in heel beperkt economisch herstel voor de aandelen', luidt het.

Het beetje herstel hangt af van het resterend belang van 2 procent in de nieuwe operationele groep, maar veel zal dat gezien de vele andere schuldeisers in de wachtrij en het kleine minderheidsbelang niet zijn.

Speculatief speeltje

Het aandeel halveert maandag op de Brusselse beurs tot 0,32 euro. Nog steeds niet waardeloos dus, maar een verrassing is dat niet: zelfs de restbank Dexia, een aandeel dat volgens het eigen management waardeloos is, noteert op de beurs nog altijd boven nul al tendeert het wel geleidelijk naar die nullijn

Het economisch herstel voor de aandelen Nyrstar is heel beperkt.
Persbericht Nyrstar

Nyrstar had eerder al gewaarschuwd dat de kans reëel was dat het terugdringen van de schuldenlast de aandeelhouders in belangrijke mate zou uitwissen. De voorbije maanden torende de schuldenberg steeds dreigender boven de gedecimeerde bedrijfswinst uit. Daardoor was het aandeel het voorbije jaar al 90 procent gezakt en gedegradeerd tot speculatief speeltje

Om de balans recht te trekken sluit Trafigura - dat Nyrstar eerder dit jaar al recht hield met een noodkrediet van 600 miljoen euro - nu een deal met een kleine helft van de 'gewone' obligatiehouders en de banken-schuldeisers.

©rv

De precieze modaliteiten van die overeenkomst moeten nog worden uitgeklaard, maar in afwachting van een definitieve overeenkomst verstrekt Trafigura een nieuw overbruggingskrediet van 250 miljoen dollar.

Duidelijk is dat ook de obligatiehouders in het bad moeten. Trafigura vraagt hen in ruil voor een pakket schuldbewijzen van 568 miljoen euro om hun 955 miljoen obligaties kwijt te schelden, in de feiten dus een knip van goed 40 procent. De presentatie voor de obligatiehouders die Nyrstar online zette, leert ook hoe kritiek de toestand is. Slide 12 leert dat Nyrstar voor dit jaar een cashdrain van bijna 300 miljoen euro vreest. 

Uiteindelijk zal Nyrstar 75 procent van de obligatiehouders moeten kunnen overtuigen om mee te stappen. Tegen 29 april moet duidelijk zijn of die instemmen, zolang worden alle voorwaarden verbonden aan de schulden opgeschort. 

Balen

Gelet op die cashdrain benadrukt Nyrstar dat de schuldherschikking en kapitaalinjectie cruciaal zijn om het bedrijf Nyrstar en zijn 4.100 werknemers draaiende te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud