Advertentie

Sipef heeft last van weggespoelde bruggen en wegen

©Sipef

De palmolieproducent Sipef zag de productie in het eerste halfjaar met 5,8 procent zakken. De productieprognose voor 2018 (+8%) halen, wordt moeilijk.

'Ik ben in Ivoorkust. Om te kijken of de bananen er nog krom zijn', lacht Sipef-topman François Van Hoydonck als we hem bellen voor een reactie op de kwartaalcijfers. Sipef heeft er een bananenplantage die vrij verwaarloosbaar is in het bedrijf. 'Ja, het is een kleine activiteit maar de bananenproductie is het voorbije kwartaal wel fors (+20%) gestegen.' 

Dat kan van de palmolieplantages, goed voor 95 procent van de groepswinst, niet gezegd worden. Hun productie daalde met 5,8 procent door tegenvallende weersomstandigheden. 'We hebben in verschillende regio's pech gehad', zegt Van Hoydonck. In Noord-Sumatra leidde het droge weer in februari en maart tot een tragere rijping van de 'nochtans in groten getale aanwezige' palmolievruchten.

Weggespoeld

In Papoea-Nieuw-Guinea was er dan weer overvloedige regenval. 'Er viel meer dan vier meter regen in drie maanden tijd. Ter vergelijking, in België is dat 0,85 meter per jaar', klinkt het. 'Bruggen en wegen werden er weggespoeld. Alles werd ontregeld. Het was onmogelijk de vruchten tijdig te oogsten en naar de fabrieken te brengen. Als de olie binnen 24 uur niet uit de vruchten wordt geperst, stijgt de zuurtegraad van de olie en vermindert de kwaliteit. Olieraffinaderijen hebben er dan meer werk aan, waardoor wij een lagere prijs krijgen. En de prijssituatie in de markt was al niet geweldig.'

Het management verwacht beterschap. 'De situatie normaliseert. Er zal op het einde van het jaar zeker groei zijn. Maar of we de oorspronkelijke productieprognose van 380.000 ton palmolie (+8%) dit jaar bereiken, daar durf ik me niet over uitspreken nu', zegt Van Hoydonck. 

Rubberschimmel

Sipef kan evenmin tevreden zijn over de evolutie van de palmolieprijs die - ondanks een herstel sinds het absolute dieptepunt in november - op een laag niveau blijft. Het bedrijf heeft voor dit jaar al 37 procent van productie verkocht aan gemiddeld 586 dollar per ton. Een jaar geleden was dat nog 50 procent aan 738 dollar. 'Maar', zegt Van Hoydonck, 'de palmolie die we nu verkopen is niet onderworpen aan een exporttaks van 50 euro per ton. Dat is 50 euro die we op zak houden.'

Sipef heeft er een 'redelijk vertrouwen' in dat de prijs dit jaar nog zal stijgen. 'Maar we blijven voorzichtig.' Van Hoydonck verwacht beterschap tegen het midden van dit jaar. 'Klanten hebben tijdens de prijsdip van 2018 grote voorraden aangelegd. Die zullen geleidelijk krimpen. Tegen midden 2019 kunnen we naar 600 dollar per ton evolueren. Dat zou al mooi zijn.'

Biodiesel

Positief is bovendien dat Indonesië overweegt de bijmenging van biodiesel op te trekken van 20 naar 30 procent, wat neerkomt op een meerverbruik van 4 à 5 miljoen ton per jaar. 'Op een wereldwijde productietotaal van 70 miljoen ton kan dat tellen. Dat kan snel een impact hebben op de prijs', meent de CEO. De grote onbekende is en blijft de handelsoorlog tussen de VS en China, die de prijs voor sojaolie en dus ook voor palmolie kan beïnvloeden. 'Niemand kan zeggen hoe dat afloopt', zegt Van Hoydonck.

Tegen midden 2019 kan de palmolieprijs stijgen naar 600 dollar per ton.
François Van Hoydonck
CEO Sipef

Palmolie is Sipefs voornaamste teelt, maar ook de rubberplantages hadden het moeilijk tijdens de eerste maanden van het jaar, door een schimmel die de bladeren van de rubberbomen in Noord-Sumatra aantast. De theeplantages draaiden voor het 'eerst in vele jaren' nog eens op volle toeren. De theeproductie in Java steeg met bijna een kwart. 

Vertraging expansie

Aan financiële vooruitzichten waagt Sipef zich niet. Beurshuizen zetten intussen wel al het mes in hun winstprognoses. Degroof Petercam gaat uit van 17 miljoen dollar nettowinst in 2019, tegenover 23 miljoen dollar eerder.

Vorig jaar was ook allesbehalve een topjaar. De palmolieproductie bereikte toen wel een record, maar de omzet zakte 14 procent terwijl de nettowinst zelfs driekwart lager uitkwam op 30,1 miljoen dollar.

Sipef waarschuwt dat als de kasstromen dit jaar lager dan verwacht uitvallen, de expansie van het areaal en de herbeplanting van oudere plantages vertraging kunnen oplopen. Sipef wil de schuldgraad immers niet laten oplopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud