Sluiting hoogovens kost Luik nog meer jobs

(foto: Belga)

De sluiting van de hoogovens van ArcelorMittal is een nog grotere strop dan gedacht voor de Luikse arbeidsmarkt. De regering wacht een zware test bij de toepassing van de nieuwe brugpensioenregeling.

De definitieve sluiting van de warme lijn bij ArcelorMittal in Luik kost 795 jobs. Dat zijn er ruim 200 meer dan bij de eerste schattingen in oktober. Nu zijn ook de ondersteunende functies (logistiek, aankoop, hr,...) meegerekend.

De voor de streek gezichtsbepalende hoogovens van Ougrée en Seraing gaan dicht. Daarmee komt een einde aan een doodsstrijd van bijna tien jaar. De vraag naar staal in Europa is door de crisis fors gekrompen. ArcelorMittal verwacht dit jaar een daling van 3 à 5 procent. De koude lijn blijft wel bestaan.

De vakbonden ijveren voor het behoud van de activiteit en overwegen naar de rechter te stappen. Maar veel werknemers zitten met hun gedachten al bij het sociaal plan dat vanaf 27 augustus wordt besproken.

De vraag naar brugpensioen, mogelijk vanaf 50 jaar, zal zeker gesteld worden. Dat wordt een zware test voor de geloofwaardigheid van minister van Werk, Monica De Coninck (sp.a). Het regeerakkoord trekt de minimumleeftijd voor brugpensioen bij herstructureringen geleidelijk op tot 55 jaar, maar 'in zeer uitzonderlijke omstandigheden' kan het dit jaar nog vanaf 50.

Bij Bekaert lag de grens op 52 jaar, maar de Arcelor-werknemers rekenen op de Franstalige socialisten in de regering om daar nog twee jaar af te peuteren.

Op de Luikse site werken 3.000 mensen. De bonden zeggen niet te weten hoeveel werknemers voor brugpensioen in aanmerking komen. De sanering van Luik staat los van een andere grootschalige snoeioperatie die de grootste staalproducent ter wereld voorbereidt.

De vakbonden moesten van de concerntop eind vorige maand voorstellen indienen om 25 procent te besparen op de ondersteunende diensten. In vakbondskringen wordt gevreesd voor de job van 15 tot 40 procent van de 4.000 bedienden en kaderleden die ArcelorMittal in ons land telt.

Bij de presentatie van de halfjaarcijfers weigerden CEO Lakshmi Mittal en zijn zoon en financieel directeur Additja Mittal elke commentaar op dat plan. Ook bij de bonden is het stil.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud