Advertentie
Advertentie

'Staalmarkt groeit niet meer'

Een fabriek van ArcelorMittal in de VS ©doc

De grootste staalproducent ter wereld incasseerde een forse maar verwachte winstdaling over het voorbije kwartaal en vreest dat de staalconsumptie niet meer zal groeien.

De operationele winst (ebitda) van ArcelorMittal daalde het tweede kwartaal met 21 procent van 1,76 naar 1,40 miljard dollar. Dat is wel minder erg dan de marktconsensus, want die had gerekend op een resultaat van slechts 1,34 miljard.

De winstdaling is vooral het gevolg van de dalende prijzen voor ijzererts en het feit dat de Chinese producenten door de groeivertraging daar meer staal exporteerden. De staalgroep behoudt wel zijn jaarprognose van een ebitda tussen 6 en 7 miljard dollar.

Die doelstelling zal in elk geval niet bereikt worden door grotere volumes, integendeel. ArcelorMittal verwacht dat de consumptie van staal dit jaar ter plaatse zal trappelen. Vooral de markten in de VS, China, BraziliĆ« en Rusland staan onder druk. Inclusief voorraadschommelingen, denkt de groep nu dat het verbruik van staal status quo zal blijven. Tot nog toe ging ArcelorMittal uit van een toename van de consumptie dit jaar tussen 0,5 en 1,5 procent. 

In ons land heeft ArcelorMittal een belangrijke site in onder meer Gent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud