Stora Enso sluit en verkoopt fabrieken

De Finse bosbouw- en papiergroep Stora Enso neemt verschillende herstructureringsmaatregelen, waaronder de sluiting en verkoop van fabrieken. In de vestiging in Langerbrugge bij Gent leidt de herstructurering niet tot banenverlies.

Stora Enso kondigde aan dat het zijn papierfabriek in Corbehem (regio Pas-de-Calais, in het noorden van Frankrijk) wil verkopen, al werd daar geen timing op geplakt. In Corbehem produceert Stora Enso jaarlijks 330.000 ton magazinepapier, met 300 werknemers. De fabriek is enkele jaren geleden al eens fors afgeslankt, toen twee van de drie productielijnen werden gesloopt.

De grote herstructurering bij Stora Enso omvat voorts de sluiting van een fabriek in Ruovesi in Finland, en de stopzetting van lijnen in fabrieken in Zweden en Polen. Ook in andere vestigingen in Finland en Zweden zijn al ontslagen aangekondigd.

In Langerbrugge bij Gent heeft Stora Enso een fabriek waar 400 mensen werken en die jaarlijks 400.000 ton krantenpapier maakt en 155.000 ton ongecoat magazinepapier. Volgens Chris De Hollander, CEO van de Gentse vestiging, heeft de herstructurering daar geen gevolgen.

'We moeten wel besparingen doorvoeren en er is steeds de druk om beter te doen', zegt De Hollander. 'Maar geografisch zijn we goed geplaatst, en onze fabriek doet het goed in een moeilijke context. Bovendien betrekken we zowel het gerecycleerd papier als grondstof en oud hout als energiebrandstof uit de ruime regio rond de fabriek.'

De Hollander had dinsdagochtend overigens andere katten te geselen: in een hangende zaak rond de vraag of StoraEnso een zelfstandige kan inschakelen bij het lossen van binnenschepen, dan wel geregistreerde havenarbeiders moet engageren, blokkeerden enkele tientallen havenarbeiders het lossen van een schip. De arbeidsrechtbank moet zich nog uitspreken. 

In totaal stelt Stora Enso 29.200 mensen tewerk. Buiten Corbehem moeten er nog ruim 500 banen verdwijnen.

Stora Enso maakte dinsdag de resultaten over het derde kwartaal bekend. Het bedrijf boekte 81,3 miljoen euro winst, tegen een verlies van 49,9 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud