Talvivaara sluit failliet niet uit

Foto AFP ©AFP

Het water staat de Finse zinkmijn Talvivaara aan de lippen. Het bedrijf, een hofleverancier van zink aan Nyrstar, is koortsachtig op zoek naar vers geld. Als dat niet gevonden wordt, sluit het bedrijf niet uit dat het de boeken moet neerleggen.

Talvivaara is een van de leveranciers van zink aan Nyrstar. Meer nog, in het kader van een voorafbetaling die de zinksmelter in 2010 deed, verscheept de Finse mijngroep zijn integrale zinkproductie naar de fabrieken van Nyrstar.

Maar zink is niet het belangrijkste product voor Talvivaara. Die moet het vooral hebben van nikkel, en de prijs voor dat metaal is helemaal ingezakt. Sinds het eerste kwartaal van 2013 is sprake van een daling met meer dan een vijfde.

Daarbovenop kampte Talvivaara dit jaar met productieproblemen. Door overtollig water in de ertshopen verliep de winning van die ertsen niet naar wens. Die problemen zijn nu zo goed als van de baan. In het derde kwartaal steeg de productie van nikkel en zink met respectievelijk 46 en 26 procent.

Maar die extra productie levert minder geld op dan voorheen vanwege de gedaalde metaalprijzen. Het resultaat: over de eerste negen maanden van het jaar een operationeel verlies van 73,1 miljoen euro en een nettoverlies van 80,7 miljoen euro.

Daardoor zit Talvivaara met een nijpend cashprobleem. Het bedrijf onderhandelt volop met 'bepaalde belanghebbenden' over een nieuwe kapitaalinjectie. Nyrstar zelf sloot al uit dat het extra geld in de mijngroep zal pompen. 'We moeten ergens de grens trekken', klonk het bij de kwartaalcijfers van Nyrstar.

Een mogelijke reddingsboei komt van de Finse overheid. Die zou Talvivaara een schuldverlichting kunnen bieden. Maar uit het kwartaalrapport van Talvivaara zelf staat niets te lezen over die optie. Meer nog, het management voert de druk op. Indien het geld er niet komt, liggen alle alternatieven op tafel. Dat omvat een forse herstructurering, of zelfs het faillissement.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud