Advertentie
Advertentie

Talvivaara-zorgen voor Nyrstar

Trucks aan het werk in de Talvivaara-mijn in Sotkamo - Foto Reuters ©REUTERS

De cashproblemen bij de Finse zinkmijn Talvivaara dreigen duur uit te vallen voor zinkverwerker Nyrstar. Volgens een analistenrapport zijn er twee scenario's. Ofwel de voorafbetaling voor zinkleveringen afschrijven, ofwel deelnemen aan een eventuele kapitaalronde bij Talvivaara.

De cashproblemen bij Talvivaara kwamen aan het licht bij de kwartaalupdate van het Finse mijnbedrijf vorige week. Operationeel beginnen de zaken weer beter te draaien, maar het bedrijf brandt daarbij zijn cash sneller dan verwacht op. In die mate zelfs dat de analisten van ABN AMRO niet langer een faillissement van Talvivaara uitsluiten, al stippen ze wel aan dat het nog niet meer is dan een 'potentieel risico'.

Een deel van de cash die Talvivaara in ijltempo opsoupeerde, kwam van Nyrstar. Dat deed in januari 2010 een voorafbetaling van 240 miljoen euro voor toekomstige zinkleveringen. De zinkproductie van de Finse mijn wordt integraal verscheept naar Nyrstar. Als de zaken bij Talvivaara helemaal mislopen, zou Nyrstar dus betaald hebben voor zinkleveringen die er misschien nooit meer komen.

Bank Degroof-analist Bernard Hanssens ziet twee opties voor Nyrstar. Ofwel schrijft de zinksmelter een deel van de voorafbetaling af, waarmee het bedrijf zou erkennen dat een deel van de betaalde zink er mogelijk niet komt.

Herfinanciering

'Een andere (minder pijnlijke) oplossing kan een deelname zijn van Nyrstar aan de herfinanciering van Talvivaara', schrijft Hanssens. 'Dat zou wel de balans van de groep verder verzwakken.' De analist neemt alvast zijn voorzorgen. Hij verlaagt zijn koersdoel van 3,80 tot 3,20 euro, wat neerkomt op 'een vermindering die overeenstemt met een derde van de voorafbetaling'.

Nyrstar zelf wil niet reageren. Het bedrijf zit in de aanloop naar de kwartaalupdate van volgende donderdag, en mag in tussentijd geen koersgevoelige informatie bekend maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud