ThyssenKrupp stopt geldverslindend Amerikaans avontuur

ThyssenKrupp-CEO Heinrich Hiesinger kwam over van Siemens. (foto bloomberg) ©BLOOMBERG NEWS

De Duitse staalgigant ThyssenKrupp rapporteert een nettoverlies van liefst 4,7 miljard euro voor dit jaar, als gevolg van een miljardenafschrijving op zijn staalfabrieken in de VS en Brazilië. Het Amerikaanse avontuur heeft de Duitsers handenvol geld gekost, en wordt opgegeven.

ThyssenKrupp meldde maandagavond laat dat het de boekwaarde van zijn Amerikaanse staalfabrieken, gebundeld onder 'Steel Americas', verlaagt van 7 miljard tot 3,9 miljard euro. Het gaat tot die ingreep over omdat de biedingen die het binnenkrijgt voor de fabrieken, fors lager liggen dan verhoopt. Er zal geen dividend worden uitgekeerd.

Steel Americas is een van de activiteiten die ThyssenKrupp poogt te verkopen om zo middelen te vergaren voor investeringen in zijn engineering- en technologiepoten. Zodra het verkocht kan worden, valt het aandeel van staalactiviteiten in de groepsomzet terug tot ongeveer 30 procent. Belangrijker worden de auto-onderdelenproductie, fabrieksbouw en liftenbouw.

Geloofwaardigheid

De Amerikaanse fabrieken moesten de Duitsers een voet aan de grond in de VS opleveren, maar kosten vooral meer dan 12 miljard euro in de voorbije jaren. In het boekjaar eindigend eind september werd opnieuw een operationeel verlies van 1 miljard euro geleden, los van de miljardenafschrijving.

De slechte gang van zaken in de VS kostte vorig jaar CEO Ekkehard Schulz zijn baan, en vorige week zette diens opvolger Heinrich Hiesinger de helft van het management eruit, onder wie de topman van de staaldivisie Edwin Eichler. 'Het Steel Americas-project heeft niet enkel veel financiële schade veroorzaakt, maar heeft ons ook onze geloofwaardigheid en vertrouwen doen verliezen', zei Hiesinger.

Reden

Volgens ThyssenKrupp is de belangrijkste reden voor de Amerikaanse mislukking dat het project gebaseerd werd op gegevens en veronderstellingen die achteraf bekeken te optimistisch of ronduit fout waren. Als het kan hard maken dat Schulz en andere managers valse informatie verschaften voor deze investering, overweegt het schadevergoedingen te eisen.

ThyssenKrupp stelt dat de verkoop van de Amerikaanse activiteiten op schema zit en in het lopende boekjaar afgehandeld wordt. Als kandidaatkopers worden onder meer US Steel en Nucor genoemd, de Japanse groepen JFE Steel Corp en Nippon Steel, en het Braziliaanse CSN.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud