Top Nyrstar: 'Liquiditeit blijft extreem krap'

CEO Hilmar Rode (links) en voorzitter Martyn Konig plegen overleg in de marge van de aandeelhoudersvergadering van Nyrstar. ©Kristof Vadino

Een veertigtal aandeelhouders is dinsdag opgedaagd op de langverwachte aandeelhoudersvergadering van het noodlijdende Nyrstar. De geldzorgen zijn ook na de machtsgreep door Trafigura niet voorbij, waarschuwde de top van het zinkbedrijf.

De aanwezige aandeelhouders in het Diamantgebouw aan de Brusselse Reyerslaan vertegenwoordigen ruim 28 procent van het kapitaal. Ze kunnen niet stemmen over de agendapunten, want de rechter in kort geding verbood dat maandag wegens de gebrekkige informatieverschaffing door het zinkbedrijf.

De handel in het aandeel Nyrstar  is tijdens de vergadering, waar ook de vakbonden present tekenden, opgeschort.

Een groep kleine aandeelhouders is niet te spreken over de manier waarop de Nederlandse grondstoffentrader en hoofdaandeelhouder Trafigura Nyrstar ontmantelt. Eerder tikte ook de toezichthouder FSMA Nyrstar  op de vingers over de ondoorzichtige manier waarop de herstructurering gebeurt. 

Hoongelach

De raad van bestuur beloofde op de vergadering omstandig uitleg te verschaffen over de stand van zaken, zoals de Brusselse handelsrechter vroeg. Een aantal documenten lagen ter inzage in de zaal, maar mochten niet gekopieerd worden.

Uitvoerend voorzitter Martyn Konig, afkomstig van het Trafigura-kamp, opende de zitting door erop te wijzen dat de voorbije negen maanden de turbulentste uit de geschiedenis van Nyrstar waren.

'We hebben alles in het werk gesteld om het bedrijf te redden, maar een herstructurering was onvermijdelijk. De cashflow volstond niet meer om de schulden af te lossen', zei Konig, die benadrukte 'dat hij hier met veel verdriet zat'. Dat laatste werd op hoongelach onthaald door enkele aandeelhouders in de zaal.

Liquiditeit

Nyrstar werd in april van dit jaar gered door Trafigura, maar dat plan voorzag in feite in de onteigening van de kleine aandeelhouders. Er werd een nieuwe Britse vennootschap opgericht (Newco) waarvan Trafigura 98 procent van het kapitaal gaat controleren.

 Volgens CEO Hilmar Rode was die zware ingreep onvermijdelijk om een bankroet van Nyrstar te vermijden. 'Hadden we het niet gedaan, dan zouden aandeelhouders wellicht zeker niets kunnen recupereren.'

Nyrstar is wel nog niet uit de gevarenzone. 'De liquiditeit van de groep blijft extreem krap en de raad van bestuur werkt aan de implementatie van het herstructureringsplan om de voortdurende bedreiging van insolventie te vermijden', zei de voorzitter.

E-mailverkeer

Later, als de bedrijfsrevisor Deloitte zijn verslag heeft afgerond, volgt een volwaardige algemene vergadering, bevestigt de Nyrstar-top. 'Het verslag van de bedrijfsrevisor is nog niet klaar, omdat die inzage wil in e-mailverkeer. Dat is vertrouwelijk. De raad van bestuur zal later beslissen in welke mate het op die vraag ingaat', klonk het.

Op een schriftelijke vraag welke info ontbrak, waardoor de revisor het jaarverslag niet goedkeurde, gaf voorzitter Konig geen concreet antwoord. Zijn ontwijkende antwoord leidde tot protest in de zaal.

De slides van de vergadering staan hier gepubliceerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n