Advertentie

Topman klein industriebedrijf verdient 5 miljoen euro

Timothy Hutton, de gedelegeerd bestuurder van Coil, verdiende vorig jaar 5,3 miljoen euro. ©BELGAIMAGE

Timothy Hutton, de gedelegeerd bestuurder van Coil uit Landen verdiende vorig jaar meer dan de toplui van Ahold Delhaize of Solvay.

Coil , een specialist in oppervlaktebehandeling van aluminium, leidt al jaren een wat verborgen bestaan op de beurs van Parijs. Maar dat verhindert de top van het bedrijf blijkbaar niet om zichzelf lonen en bonussen uit te keren die enkel te vergelijken zijn met wat de CEO's van de grootste Bel20'ers verdienen. 

Timothy Hutton, de gedelegeerd bestuurder van Coil, kreeg vorig jaar 5,3 miljoen euro uitbetaald, valt op de maken uit het jaarverslag van het bedrijf. Dat is ongeveer 14 procent van de huidige beurswaarde van Coil en meer dan de 4,7 miljoen euro nettowinst die de onderneming vorig jaar boekte. Met zo'n loon klopt Hutton met gemak mensen als Dick Boer, de topman van Ahold Delhaize (4,7 miljoen euro) of Solvay-baas Jean-Pierre Clamadieu (3,1 miljoen euro).

De 5,3 miljoen euro die Hutton uitbetaald krijgt, valt uiteen in een vast salaris van net geen 900.000 euro en een bonus van 4,4 miljoen euro. Hutton is wel verplicht om het grootste deel van die bonus (3,96 miljoen euro) te herinvesteren in aandelen van het bedrijf. Het vaste loon valt overigens iets lager uit dan de 1,1 miljoen euro die Hutton vorig jaar verdiende.

Gemor van aandeelhouders 

Dat Hutton zo'n gigantische bonus krijgt, komt als een verrassing. Coil had weliswaar vorig jaar ook al geprobeerd om er een bonuspakket van liefst 7,9 miljoen euro door te jagen voor Hutton en de drie andere bestuurders van het bedrijf. Maar na gemor van aandeelhouders, kondigde Coil toen in de zomer aan dat het dit 'incentive plan' zou schrappen.  

7,9
Het bestuur van Coil had vorig jaar al geprobeerd zichzelf een bonus van 7,9 miljoen euro toe te kennen.

Maar dat bleek niet het volledige verhaal, leert het jaarverslag nu. Want diezelfde zomer besliste het bestuur om Hutton toch nog een bonus van 4,4 miljoen euro uit te betalen. En daarover werd niet apart gecommuniceerd naar de aandeelhouders.

De bestuurders hadden vorig jaar recht op een vergoeding van 464.000 euro, valt verder nog af te leiden uit het jaarverslag. Uit een bijeenroeping voor de algemene aandeelhoudersvergadering van het bedrijf, blijkt dat er wordt aangestuurd op een nieuwe loonsverhoging en bonusregeling voor de bestuurders. 

Bonussen voor bestuurders

Zo stelt het bedrijf voor om de jaarlijkse vergoeding voor voorzitter James Clarke voor dit jaar op te trekken van 275.000 euro naar 500.000 euro. Tegelijkertijd vindt Coil dat het bestuur ook een bonus verdient omdat de koers van het aandeel vorig jaar fors de hoogte is ingegaan.

In 2016 steeg het aandeel Coil met 260 procent in waarde. Maar intussen krijgt het bedrijf wel rake klappen op de beurs van Parijs . Sinds Nieuwjaar is Coil al met ongeveer 35 procent gezakt.

Eind vorige maand kwam het bedrijf nog eens extra onder druk nadat het weinig duidelijke vooruitzichten voor de komende maanden publiceerde. Na een sterk 2016 zal 2017 veeleer een overgangsjaar worden, dat gekenmerkt wordt door hoge investeringen in nieuwe productielijnen. 

Overnamepremie

Dat belet niet dat voor voorzitter James Clarke een bonus van 250.000 euro wordt gevraagd. De andere twee bestuurders - Yves Willems, een topmanager bij de kalkreus Carmeuse en de Franse consultant Patrick Chassagne - maken kans op een bonus van 40.000 euro.

De aandeelhouders van Coil krijgen op de algemene vergadering nog een andere  opmerkelijke vraag voorgeschoteld. De bestuurders vragen immers om elk een uitzonderlijke bonus van 1 miljoen euro uitbetaald te krijgen als er ooit een partij opduikt die een meerderheidsbelang in Coil neemt aan een prijs die hoger ligt dan 50 euro per aandeel. Aan de huidige koers van 13,75 euro lijkt zo'n scenario evenwel vooral science fiction. 

Of kleine aandeelhouders meer kunnen doen dan mopperen, valt te betwijfelen. Het management en de bestuurders hebben een stevige grip op Coil en controleren samen bijna 72 procent van het bedrijf.  

Coil is een bedrijf uit Landen, maar noteert op de beurs van Parijs. De groep geldt als wereldleider in het anodiseren van aluminium. Dat is een techniek waarbij een extra beschermende laag wordt gelegd op aluminium. De aluminium platen die u soms tegenkomt in bijvoorbeeld stellingen of industriële trappen, zijn geanodiseerd. 

Met een marktwaarde van 37,2 miljoen euro is Coil veeleer een dwerg op de beurs van Parijs. De groep wa vorig jaar goed voor een omzet van 33 miljoen euro, een derde meer dan in 2015. De nettowinst ging vorig jaar eveneens met zo'n 30 procent de hoogte in naar 4,7 miljoen euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud