Topman Teacher vertrekt bij Ontex

Michael Teacher - Foto Emy Elleboog

Michael Teacher, de topman van Ontex, verlaat de luierfabrikant begin volgend jaar. Dat werd donderdagmorgen aan de obligatiehouders van Ontex meegedeeld. Ook financieel directeur Chris Parratt verlaat het bedrijf. De nieuwe CEO wordt de Fransman Charles Bouaziz.

Ontex is de grootste Europese fabrikant van babyluiers, maandverbanden en incontinentieluiers onder huismerk (private label). Daarnaast heeft het ook eigen merken, zoals Helen Harper en Moltex. De hoofdzetel is in Zele gevestigd. Ontex heeft in België ook twee fabrieken, in Eeklo en in Buggenhout. Ook daar worden luiers en maandverbanden geproduceerd.

Teacher kwam in 2006 aan het hoofd van de groep. Ontex, toen nog in de handen van het investeringsfonds Candover, zat indertijd in zwaar weer. Onder de leiding van de Brit kwam het tot een ingrijpende schuldherschikking en een grondige sanering.

In 2010 was dat al lang achter de rug. Ontex werkte toen aan een beursgang. Maar de operatie ging niet door. De groep werd daarentegen overgenomen door de private-equitygroepen Goldman Sachs Capital Partners en Texas Pacific Group.

Turnaround

Twee jaar later meent het topduo dat de ‘turnaround’ bij Ontex een feit is en wil het ‘nieuwe opportuniteiten’ grijpen. Welke opportuniteiten is nog niet duidelijk. Het management rond Teacher en Parratt bezit 7 procent van de Ontex-aandelen. De twee topmanagers behouden hun aandelen ondanks hun vertrek.

Charles Bouaziz, de nieuwe CEO, is bijna twintig jaar actief geweest bij de drankgigant PepsiCo (1991-2010). Hij was er onder meer verantwoordelijk voor West-Europa. In 2010 stapte hij over naar de distributiegroep Monoprix, maar hij moest snel om persoonlijke redenen vertrekken. Hij is sinds vorig jaar vennoot bij de Franse private-equitygroep PAI.

Resultaten

De obligatiehouders kregen donderdagmorgen ook de derdekwartaalresultaten van Ontex voorgeschoteld. De groep boekte in die periode een omzet van 320 miljoen euro (+8%). Over negen maanden bereikten de inkomsten 977 miljoen euro. Voor gans het jaar gaf Teacher al eerder aan dat de luierfabrikant mikt op 1,2 tot 1,25 miljard euro omzet.

De operationele kasstroom (ebtida) bedroeg in het derde kwartaal 33,4 miljoen euro. Over negen maanden gaat het om 110 miljoen. De nettoschuld bedroeg eind september 788 miljoen euro.

De Tijd publiceert vrijdag een uitgebreid interview met Michael Teacher.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud