Topvrouw mijnreus Anglo American moet aftreden

Cynthia Carroll (foto bloomberg)

Cynthia Carroll, CEO van Anglo American, wordt de laan uitgestuurd. Ze leidde het Zuid-Afrikaanse mijnbouwconcern sinds 2007 en zette een ambitieus plan tot stroomlijning in, maar er ging onder haar leiding veel waarde verloren. Anglo American sukkelt momenteel onder meer met stakingen in Zuid-Afrikaanse mijnen en hoger dan verwachte kosten in Brazilië.

De eerste vrouw die Anglo American ging leiden. De eerste CEO ook die extern was gezocht. En bovendien de eerste die niet de Zuid-Afrikaanse nationaliteit had. De geologe Cynthia Carroll (55) stond voor veel primeurs toen ze in 2007 aantrad aan het hoofd van de mijnbouwgroep. 

Nu wordt ze afgerekend op de problemen waar de groep mee blijft sukkelen, en vooral op het verlies aan beurswaarde dat onder haar leiderschap werd geïncasseerd. Anglo verloor sinds 2007 zowat een derde van zijn waarde, of 25 miljard dollar (ruim 19 miljard euro). Dit jaar ging de beurskoers al 22 procent achteruit, terwijl die van andere mijngroepen zoals Rio Tinto (+0,8%) of BHP Biliton (+6,3%) het veel beter doet.

Carroll ging vrij snel na haar aantreden met de grove borstel door Anglo, dat wel wat stroomlijning kon gebruiken - een erfenis van de apartheidsperiode, toen Anglo diversificatie had gezocht. Het doel was nog zeven metalen en mineralen te delven - ijzererts, cokeskolen, stoomkolen, koper, nikkel, platina en diamant - en de productie daarvan te verdubbelen tegen 2020.

Daarnaast werden verbeteringen gezocht in het centraliseren van de aankopen en het nauwer aansluiten bij de wensen van de klanten. In 2009 leidden de efficiëntie-oefeningen tot 26.000 ontslagen. Carroll, die ook nu nog een van slechts vier vrouwen aan het hoofd van FTSE100-bedrijven is, werd toen door Forbes op de vierde plaats gezet in de ranglijst van machtigste vrouwen ter wereld.

Maar het ging niet allemaal van een leien dakje. Onder meer de aankoop van de Braziliaanse Minas-Rio-ijzerertsmijnen uit 2008 blijft Anglo American tot op heden met veel hoger dan verwachte operationele kosten en vertragingen opzadelen. In Chili leidde de aankoop van de kopermijn Los Bronces tot een juridisch dispuut met het staatsmijnbedrijf Codelco, dat aanspraak maakte op het recht een participatie te nemen.

Daarnaast is er natuurlijk de stakingengolf in de Zuid-Afrikaanse mijnbouwsector, die in januari startte in de platinamijnen en later oversloeg naar goud-, ijzererts- en steenkoolmijnen. Donderdag werd een akkoord bereikt over loonsverhogingen voor de goudmijnwerkers, maar voor de platinamijnen is er nog geen oplossing. De ijzerertsmijnen van Anglo in Zuid-Afrika komen stilaan weer op dreef, maar in de platinamijnen keren de arbeiders nog niet terug.

Carroll blijft aan als CEO en als bestuursvoorzitster van Anglo American Platinum tot er een opvolger is gevonden. Idem voor haar voorzittersmandaat bij De Beers, dat ze nog maar net begin oktober opnam. Anglo American is de hoofdaandeelhouder van de diamantgroep De Beers, sinds het in augustus een 40-procentbelang overnam van de familie Oppenheimer, tevens de oprichters van Anglo. Anglo bezit nu 85 procent van De Beers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud