Trafigura: 'Activa Nyrstar hebben aanzienlijk opwaarts potentieel'

©Nyrstar

De Nyrstar-redder Trafigura ziet zijn winst exploderen, maar ook de schuldenlast groeit.

De grondstoffenreus Trafigura, die als gevolg van de redding van Nyrstar 98 procent van de Belgische zinkgroep in handen krijgt, zag zijn nettowinst in de eerste helft van dit boekjaar (tot eind maart) bijna verdubbelen. Onderaan de streep bleef er 426 miljoen dollar (376 miljoen euro) over, tegenover 222 miljoen een jaar eerder. Dat is een groei van 92 procent.  

Trafigura schrijft de winstexplosie vooral toe aan de sterke prestaties van zijn olietradingdesk. Dat is dan weer het gevolg van een herstructurering van de desk, waardoor die snel kon inspelen op de marktomstandigheden. En die waren in de eerste maanden van dit jaar een heel stuk gunstiger dan in 2018. Dat was een moeilijk jaar voor de oliehandel, maar intussen is de prijsvolatiliteit toegenomen door geopolitieke gebeurtenissen. Ook de rivalen Gunvor en Vitol konden daarvan profiteren.

Daling

De brutowinst uit olie ging bij Trafigura in de eerste jaarhelft bijna maal 3,5. Dat compenseerde de daling met ongeveer een derde in de tak metalen en mineralen. De groep leed ook onder de mindere prestaties van enkele dochters.

x3,5
Winst uit olie
De brutowinst uit olie ging bij Trafigura in de eerste jaarhelft bijna maal 3,5.

Dat kon niet beletten dat de brutobedrijfswinst (ebitda) afklokte op 1,1 miljard dollar, bijna een nieuw record en aanzienlijk meer dan de 658 miljoen van een jaar eerder. Een minpunt is wel dat de omzet licht achteruitboerde tot 86,3 miljard dollar (76,2 miljard euro). Trafigura wijt dat onder meer aan het feit dat de gemiddelde grondstoffenprijzen grosso modo gelijk bleven en aan de keuze om te focussen op winstgevendheid in plaats van volume.

Ook opvallend is dat de schuldenlast, al de grootste onder de grondstoffenhandelaars, steeg tot 32,7 miljard dollar. De aangepaste schuld, die onder meer de voorraden uitsluit en een parameter is waaraan Trafigura de voorkeur geeft, steeg naar 7,6 miljard dollar.

Nyrstar

Trafigura besteedt in zijn halfjaarrapport ook een hele passage aan Nyrstar. De eerder discrete groep legde daar tijdens de redding van eind vorig jaar en dit jaar amper verklaringen over af. Nyrstar kost Trafigura twee afboekingen, van 17 en 35 miljoen dollar. 

De passage beschrijft grotendeels de voornaamste elementen van de redding. Opvallend is dat Trafigura ook lovende woorden heeft voor Nyrstar. 'De activa van het bedrijf hebben een aanzienlijk opwaarts potentieel, maar het werd de laatste tijd afgeremd door een ongepaste kapitaalstructuur', luidt het onder meer. Trafigura zegt ook positieve langetermijnvooruitzichten te hebben voor zink.

Nyrstar kost Trafigura twee afboekingen, van 17 en 35 miljoen dollar.

Na het opkuisen van de schuldenlast en de balans bij Nyrstar, verwacht Trafigura 'een verbetering te zien van de winstgevendheid van Nyrstar die een stabiel langetermijnplatform zal bieden voor zijn marktleidende operaties wereldwijd', staat nog in het halfjaarrapport.

Maar de gewone aandeelhouders van Nyrstar zullen daar niet van kunnen meegenieten: door de hulp van Trafigura worden zij zo goed als volledig weggeveegd. De zinkgroep zal nog voor eind september worden geconsolideerd in de cijfers van moeder Trafigura. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect