Trafigura domineert algemene vergadering Nyrstar

De vestiging van Nyrstar in Australië. ©Meike Wijers

Op de algemene vergadering van de zinkgroep zijn dinsdag behalve de grootaandeelhouder Trafigura nauwelijks andere aandeelhouders aanwezig.

De beursgenoteerde onderneming Nyrstar houdt pas dinsdag haar algemene vergadering die moet oordelen over de jaarrekening van 2018. Dat komt door de redding van de groep door de grondstoffenreus Trafigura, het juridisch verzet daartegen van een aantal minderheidsaandeelhouders en het uitblijven van het oordeel van commissaris Deloitte over de cijfers.

Op de algemene vergadering zijn nauwelijks zo'n 40 aanwezigen. Ze vertegenwoordigen 31,8 miljoen aandelen. Dat komt overeen met 28,96 procent van de uitstaande aandelen, bleek bij het begin van de vergadering.

Activistische aandeelhouder

Op vraag van de activistische aandeelhouder André de Barsy, die aandeelhouder én obligatiehouder is van Nyrstar, verduidelijkte de onderneming dat Trafigura, dat 24,4 procent bezit van het beursgenoteerde Nyrstar, vertegenwoordigd is op de vergadering. Dat betekent dat de andere aandeelhouders slechts zo’n 4,5 procent vertegenwoordigen.

'Slechtste beslissing ooit'

Op de algemene vergadering lag voorzitter Martyn Konig voortdurend onder vuur van de aandeelhouders. Onder meer zijn positie als onafhankelijk bestuurder werd meermaals in vraag gesteld, omdat Konig ook werkt voor de privé-investeringsmaatschappij van de Trafigura-top, T-Wealth.

'Ik versta de perceptie, maar ik ben absoluut onafhankelijk', verdedigde Konig zich. Hij gaf echter toe dat zijn beslissing om destijds onafhankelijk bestuurder te worden 'de slechtste beslissing was die ik nam in mijn leven'. 'Ik had er meer over moeten nadenken.'

Konig zei op een ander punt dat hij zich toch kandidaat stelt om herkozen te worden 'omdat ik niet het soort persoon ben dat opgeeft wat ik startte'. 'Ik heb morele normen en neem geen ontslag zoals Hilmar Rode (de opgestapte CEO, red.) deed.' 

 

Dat leidt er waarschijnlijk toe dat de agendapunten, met naast de jaarrekening ook de kwijting voor de bestuurders en een extra vergoeding voor enkelen onder wie voorzitter Martyn Konig, zonder problemen  worden goedgekeurd.

De vergadering in Berchem startte zonder problemen. Erik 'groene pet' Geenen, een andere activistische aandeelhouder, veroorzaakte wel wat tumult door tweemaal te protesteren tegen het feit dat Nyrstar geen papieren versie van het jaarverslag ter beschikking stelde.   

'U liegt'

De behandeling van de schriftelijke vragen werd coortdurend onderbroken door mondelinge vragen en tussenkomsten. Onder meer door Kris Vansanten, een van de belangrijkste kleine aandeelhouders en een van de partijen die procederen tegen Nyrstar en Trafigura.

Hij riep enkele keren dat Konig 'liegt', toen het ging over het KPMG-rapport dat het marktconforme karakter van de commerciële contracten tussen Nyrstar en Trafigura beoordeelde. Hij noemde het onaanvaardbaar dat dat rapport niet openbaar wordt gemaakt omdat de aandeelhouders ervoor betaalden. 'Dit is een circus.'

Ook noemde Vansanten, die enkele keren applaus kreeg uit de zaal, het 'een schande' dat zo'n complexe materie wordt afgedaan in een rapport dat volgens Nyrstar nog geen 40.000 euro kostte. Volgens Nyrstar besloot KPMG dat de contracten marktconform waren, maar Vansanten betwist dat. 

'Hoogste morele standaarden'

Vansanten vroeg Konig ook of hij vindt dat zijn positie en aanpak voldoen aan 'de hoogste morele standaarden'. 'Ik heb de hoogste morele standaarden en heb steeds gehandeld in het beste belang van het bedrijf. Het raakt me dat u mijn morele standaarden bekritiseert.'   

Konig zei dat het bedrijf zich er nog tijdens de algemene vergadering over zal beraden of het het KPMG-rapport toch niet kan vrijgeven, al zei hij eerder dat dat niet kan omdat het vertrouwelijk is.  

De algemene vergadering is een uitputtingsslag: om 17 uur, na bijna zeven uur vergaderen, waren nog steeds niet alle vragen beantwoord. De raad van bestuur trok zich terug om zich te beraden over de openstaande vragen. Daarna moeten de antwoorden en de stemming nog volgen.  

Het beursgenoteerde Nyrstar bezit nog 2 procent van de operationele activiteiten van de zinkgroep. De rest is door de redding beland bij Trafigura, waardoor de aandeelhouders de facto onteigend werden. Konig wees er bij het begin van de vergadering opnieuw op dat er zonder redding helemaal niets zou overgebleven zijn.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud