Advertentie

'Trafigura krijgt nooit controle over Nyrstar'

CEO Bill Scotting ©Tim Dirven

De mijnen de deur uit, volop investeren in de smelters. Dat is het adagio van CEO van Bill Scotting. De redactie sprak met hem.

‘Het was veel harder dan ik had verwacht’, geeft de veteraan van de grondstoffensector grif toe. ‘Ik ben naar hier gekomen in de veronderstelling dat ik een turnaround zou moeten doorvoeren in de mijndivisie. Mijn eerste beslissing was om die hele tak te koop te zetten.’

Waarom meteen de hele zwik verkopen? 'Het gaat om focus. Nyrstar heeft nooit de kritische massa bereikt  die nodig was om zijn strategie van 'verticale integratie' te doen slagen. Onze mijnen leveren vandaag maar 20 procent van wat onze smelters nodig hebben, dat is gewoon onvoldoende'.

Scotting gelooft ook dat de bodem van de zinkprijs stilaan bereikt is. 'Ja, dat herhaalt Nyrstar al jaren, maar ik heb er mijn businessplan niet op gebouwd, dat is het verschil. Al zou het wel leuk zijn om na jaren tegenwind eens wat wind in de rug te krijgen'.

Voor wie zich daar zorgen over maakt: hoofdaandeelhouder Trafigura zal 'nooit de controle over de raad van bestuur krijgen, daarover werd een akkoord gesloten', aldus de CEO.  De Nederlandse grondstoffentrader neemt deel aan de nieuwe kapitaalronde, maar mag niet meer dan 49,99 procent in handen krijgen.

Lees het volledige interview zaterdag in uw krant

Advertentie
Gesponsorde inhoud