Twaalf ontslagen bij Bekaert in Zwevegem

Het hoofdkantoor van Bekaert in Zwevegem - Foto Koen Broos

Bij staaldraadproducent Bekaert vallen twaalf ontslagen in de vestiging in Zwevegem. Dat hebben de vakbonden donderdagmorgen vernomen op een bijzondere ondernemingsraad. Het gaat om zes bedienden en zes kaderleden. Aan de arbeiderspopulatie wordt niet geraakt. 'Dit zijn de laatste Belgische ontslagen binnen het besparingsplan', zegt Bekaert bij monde van Katelijn Bohez.

Bekaert voerde recent een grondige herstructurering door, die 100 miljoen euro moet opleveren. 'Toen werd ook een wereldwijd plan voor de verhoging van de efficiëntie aangekondigd', zegt provinciaal secretaris Jan Maeseele van ACV Metea. 'Deze ontslagen kaderen in dat plan.' Behalve de ontslagen werd op de bijzondere ondernemingsraad een stand van zaken gegeven van het hele besparingsprogramma voor Zwevegem. Zo zou er ook een centralisatie komen van de verzending van goederen vanuit de vestiging in Zwevegem en het 'vrijmaken van gebouwen waar al langer geen activiteit meer is'.

De twaalf ontslagen liggen in het verlengde van de besparingen die begin dit jaar werden aangekondigd. Toen werd gezegd dat de besparingen nog niet ten einde waren', vertelt John Debrouwere, provinciaal secretaris van ABVV Metaal voor West-Vlaanderen, aan de telefoon. 'De crisis sleept ook bij Bekaert wat aan, zodat verdere maatregelen nodig zijn. Maar aan de arbeiderspopulatie wijzigt er niets.'

In de vestigingen in Aalter en Ingelmunster vonden geen bijzondere ondernemingsraden plaats en zijn er dus geen ingrepen.

Volgens woordvoerder Katelijn Bohez zullen er geen verdere ontslagen meer vallen binnen het besparingsplan van Bekaert in België. 'Alle ingrepen binnen het plan zijn bekend en voor Zwevegem zijn dit de laatste ontslagen. Ook voor de andere twee Belgische vestigingen zijn alle herstructureringen en bijhorende ontslagen achter de rug.'

Bekaert maakte woensdag tegenvallende kwartaalresultaten bekend, waarbij vooral de omzetdaling met 14 procent in Europa opviel. De groep wil de kostenstructuur de komende jaren met 100 miljoen euro verlagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud