Umicore maakt brandhout van patentgeschil met BASF

CEO Marc Grynberg van Umicore weerlegt alle aantijgingen van BASF. ©Siska Vandecasteele

Umicore heeft een antwoord geformuleerd op de klacht van het Duitse chemieconcern BASF. BASF beweert dat de Belgische materiaaltechnologiespecialist patenten voor batterijtechnologie zou hebben geschonden. Maar Umicore laat geen spaander van die beschuldiging heel.

De klacht van BASF dateert van 20 februari. Toen diende de Duitse chemiemultinational een klacht in bij de Amerikaanse Internationale Handelscommissie (ITC) en bij de rechtbank in het Amerikaanse Wilmington, in de staat Delaware. Volgens BASF zou Umicore twee patenten geschonden hebben die unieke technologie bevatten om lithium-ionbatterijen te ontwikkelen. Die worden gebruikt in verschillende toepassingen, gaande van smartphones, tablets en camera's. Maar vooral in elektrische, hybride en plug in-hybride wagens zou de technologie bijzonder doeltreffend zijn.

BASF was in 2009 met het Amerikaanse onderzoeksinstituut Argonne een partnerschap aangegaan, waarbij de Duitse chemiegigant een exclusieve licentie had verkregen op twee patenten die de bewuste technologie zouden bevatten. Uit een onderzoek van BASF zou gebleken zijn dat Umicore die specifieke technologie van Argonne in haar eigen batterijmaterialen gebruikt.

Umicore heeft meteen de aantijgingen betwist, maar formuleert vandaag voor de ITC een officieel antwoord. 'De klacht van BASF en diens partner Argonne is gebrekkig op verschillende fundamentele vlakken', klinkt het in een persbericht. De materiaaltechnologiespecialist uit Brussel zegt te zullen bewijzen dat haar producten geen inbreuk maken op de gestelde patenten. 'Niet in het minst omdat Umicore's producten een andere materiaalstructuur hebben dan diegene die beschreven zijn in de patenten (van Argonne, nvdr).'

Bovendien stelt Umicore dat de patenten van Argonne niet geldig zijn: 'Er bestonden al talrijke bekendmakingen door anderen, die reeds omvatten hetgeen Argonne beweert te hebben uitgevonden.'

Tenslotte meent het Belgische bedrijf dat de klacht niet professioneel werd onderzocht vooraleer BASF die heeft ingediend. 'De beweringen in de klacht zijn bijvoorbeeld gebaseerd op een analyse van batterijcellen die helemaal geen kathodemateriaal van Umicore bevatten', luidt het.

Umicore laat zich bijstaan door Fish & Richardson, volgens de materiaaltechnologiespecialist hét toonaangevend advocatenkantoor voor octrooigeschillen in de Verenigde Staten. De eerste hoorzitting vindt plaats op 2 juli.

BASF wenst niet te reageren op het officiële antwoord van Umicore.

Lees morgen meer in de krant.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud