Advertentie

Umicore pompt 100 miljoen in Hoboken

Marc Grynberg, CEO van Umicore Foto Thierry Dubois ©Thierry du Bois

De materialentechnologiegroep Umicore gaat 100 miljoen euro investeren in haar site in Hoboken. Daardoor wordt de capaciteit om edelmetalen te recycleren met 40 procent uitgebreid. Het is nog niet duidelijk hoeveel extra jobs dat kan opleveren.

De uitbouw zal naar verwachting vanaf 2016 zal gebeuren. Umicore heeft contact opgenomen met de overheidsdiensten om de nodige vergunningen te verkrijgen. Umicore wil de komende twee jaar 100 miljoen euro investeren in extra capaciteit om edele metalen te recycleren, vooral door de verbetering van de smelter en de hoogoven. Daarbij wil het bedrijf ook ultra high temperature-smelttechnologie inzetten, die het zelf ontwikkelde in zijn pilootfabriek waar het onder meer de recyclage van herlaadbare batterijen test.

Het is de bedoeling om met de nieuwe investering ook meer complexe bijproducten van de non-ferro-industrie te kunnen verwerken. Naarmate grondstoffen schaarser worden, zal de ontginning van meer complexe ertsen leiden tot concentraten met meer onzuiverheden. De verwerking van deze concentraten levert bijgevolg ook meer complexe bijproducten op. Het is de verwerking van die residuen, vooral afkomstig van afkomstig van koper-, lood- en nikkelsmelterijen en -raffinaderijen, die Umicore in Hoboken doet.

Na de uitbreiding zal in Hoboken 500.000 ton materiaal met edele metalen erin gerecycleerd worden, 40 procent meer dan nu. Een markt- en technische studie wijst uit dat de nieuwe investering al vanaf het eerste volledige jaar winst zal genereren. Het rendement zal kort daarna al meteen groter zijn dan de kapitaalkosten. 

Umicore stelt in zijn persbericht nog dat het 'andere wegen voor de langetermijngroei van zijn recyclageactiviteiten zal blijven onderzoeken'. Daarmee zou het bedrijf nog een bijkomende capaciteitsverbetering van de site in Hoboken bedoelen vanaf 2015. De fabriek in Hoboken telt vandaag al 1.650 werknemers.

De inkomsten uit de recyclageactiviteiten van Umicore daalden in het derde kwartaal, vooral als gevolg van de daling van de metaalprijzen en de lagere volumes. De beschikbaarheid van restproducten van de non-ferromijnbouw en de raffinage-industrie nam verder toe. De aanvoer van materialen uit afgedankte autokatalysatoren en elektronisch afval bleef stabiel.   

Umicore is een materiaaltechnologie- en recyclagegroep, met een omzet van 12,5 miljard euro, 14.300 werknemers en vestigingen wereldwijd. Behalve op de raffinage focust het ook op de recyclage van schaarse hightechmaterialen voor onder meer autokatalysatoren en herlaadbare batterijen. Metalen hebben het unieke kenmerk dat zij oneindig recycleerbaar zijn zonder hun eigenschappen te verliezen. 

In 2011 huldigde Umicore een nieuwe pilootinstallatie in voor het testen van de recyclage van herlaadbare batterijen en andere residuen. Het innovatieve recyclageproces gebruikt Umicores Ultra Hoge Temperatuur (UHT)-smelttechnologie. Deze pilootfabriek verwerkt afval van de productie van batterijen en van gebruikte batterijen verzameld op de markt. Daarnaast wordt het proces voor het testen van de potentiële recycleerbaarheid van andere materialen verder ontwikkeld.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud