Umicore verhoogt prognose jaarwinst naar bijna 1 miljard euro

De Umicore-site in het Antwerpse Hoboken. ©BELGA

De materiaaltechnologiegroep Umicore verhoogt donderdag fors haar winstverwachting voor 2021 dankzij de hausse van de edelmetaalprijzen. Vooral de boomende recyclagetak in Hoboken zal bijdragen aan de beoogde miljardenwinst.

Terwijl de analistenconsensus uitging van een bedrijfswinst van 694 miljoen euro over het hele jaar, verwacht Umicore dat de aangepaste ebit (gezuiverde bedrijfswinst) dit jaar 1 miljard euro zal benaderen.

Umicore kende een vliegende start van het jaar dankzij de stijgende edelmetaalprijzen, in het bijzonder voor rodium en in mindere mate palladium. Het bedrijf spreekt over een uitzonderlijke bijdrage van zo’n 250 miljoen euro uit die hogere edelmetaalprijzen. De prijs voor rodium verdubbelde sinds de herfst ruim.

Rekening houdend met seizoensgebonden factoren in diverse activiteiten en met de geplande onderhoudsstilstand op de site in Hoboken in de herfst, verwacht Umicore dat de aangepaste ebit in het eerste semester groter zal zijn dan die in het tweede.

Blue sky

De vooruitzichten zijn wel een 'blue sky-scenario'. De prijzen van de edelmetalen mogen niet dalen en de vraag van de autosector of de economische toestand mogen niet verslechteren.

De recyclagedivisie zal naar verwachting het meest profiteren van de stijging van de edelmetaalprijzen, zegt Umicore. Maar ook de katalyseafdeling is in topvorm en zal haar winst naar verwachting ruim verdubbelen dankzij de sterke prestatie van de Chinese en Europese markt voor benzinemotoren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud