Vande Lanotte: 'Niet om loonkosten, maar overcapaciteit'

Johan Vande Lanotte (foto belga) ©BELGA

Johan Vande Lanotte, minister van Economie en sp.a-vicepremier, wijst erop dat de aangekondigde sluiting van enkele installaties op de koude lijn van ArcelorMittal niets te maken heeft met hoge loonkosten, maar wel 'met overcapaciteit in de staalindustrie'. Hij roept bedrijven op om te investeren in innovatie.

Vande Lanotte gaf zijn kijk op de gebeurtenissen bij ArcelorMittal donderdag in Villa Politica op Canvas. 'Men gaat een aantal miljoenen investeren in de resterende onderdelen, maar van de andere onderdelen zegt men dat ze onmogelijk nog gerentabiliseerd kunnen worden', legde hij de gevolgde logica uit. 

'Dit is een voorbeeld, zoals Ford Genk dat ook een beetje was, van hoe een product goed ontwikkeld moet zijn. Het is niet omdatje een goed product hebt, dat het dat tien of twintig jaar later nog altijd is. Als je Ford en die staalfabriek ziet: we zitten daar met producten die niet meer gevraagd worden en dat zorgt voor drama's op de arbeidsmarkt.'

Voor Vande Lanotte is het duidelijk welke kaart getrokken moet worden: 'Bedrijven moeten investeren in innovatie.' In eigen land zijn de farmacie en de voedingsindustrie volgens hem goede voorbeelden van innovatiegerichte sectoren. 'We zullen in de sectoren met hoge toegevoegde waarde innovatie moeten stimuleren, dat is wat de overheid kan doen. Het is niet de overheid die nieuwe producten uitvindt, het zijn de ondernemers' die dat moeten doen, besluit Vande Lanotte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud