Vijfde meer winst voor Glencore Xstrata

Beeld van Ivan Glasenberg, CEO van Glencore Xstrata, geprojecteerd tijdens een videoconferentie. ( foto epa) ©EPA

Glencore Xstrata heeft in 2013 een vijfde meer winst geboekt dan in 2012. 's Werelds grootstegrondstoffenhandelaar en mijnbouwer maakte dinsdag bekend onder meer te hebben geprofiteerd van een fors hogere koperproductie en lagere kosten.

Het is de eerste keer dat de groep jaarresultaten presenteert sinds de fusie van Glencore en Xstrata.

De omzet ging 9 procent hoger tot 232,6 miljard dollar. De aangepaste ebitda (bedrijfsresultaat voor intresten, belastingen en afschrijvingen) steeg naar 13,1 miljard dollar (9,52 miljard euro), waar eerder 12,3 miljard dollar in het vooruitzicht was gesteld.

De nettowinst zonder uitzonderlijke elementen steeg van 3,06 miljard dollar tot 3,66 miljard dollar (2,7 miljard euro), waar analisten in doorsnee rekenden op 3,8 miljard dollar.

Glencore lijfde Xstrata vorig jaar in voor 29 miljard dollar en kreeg daarmee kolen-, koper-, zink- en nikkelmijnen in handen. De productie van koper steeg vorig jaar met 26 procent tot 1,5 miljoen ton.

Naar verwachting levert de overname dit jaar een kostenbesparing op van 2,4 miljard dollar. Glencore schreef in augustus 7,7 miljard dollar af op de aankoop om de negatieve marktontwikkelingen in de mijnbouwsector te weerspiegelen. Die post veroorzaakte onder de streep een nettoverlies van 7,4 miljard dollar (5,3 miljard euro).

Over de afsplitsing van de mijn Las Bambas in Peru wilde Glencore Xstrata enkel kwijt dat het verkoopproces loopt. De verkoop is geëist door de Chinese autoriteiten, opdat de fusie kon worden goedgekeurd. Het Hongkongse bedrijf Minmetals is de belangrijkste kandidaat-koper. 'Dat is geen geheim', zeid CEO Ivan Glasenberg, 'maar het is moeilijk te zeggen hoe lang de onderhandelingen nog duren. Er waren verschillende kandidaten, maar zij genieten onze voorkeur.'

Glencore Xstrata stelt een slotdividend voor van 11,1 cent per aandeel, wat het totale dividend over 2013 op 16,5 cent brengt, of 4,8 procent meer dan een jaar eerder. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud